Kontroll av märkning med innehållsdeklaration på kosmetiska och hygieniska produkter

den 1 juni 2001

Inom EU har beslutats att kosmetiska och hygieniska produkter skall vara innehållsdeklarerade. Bestämmelsen infördes som en ändring i kosmetikadirektivet (76/768/EG) efter en längre tids önskemål från konsumenter att kunna se vad produkterna innehåller. Innehållsdeklarationen underlättar också för konsumenter att välja bort produkter som innehåller ingredienser de inte tål. I Sverige gäller kravet på innehållsdeklaration i detaljhandelsled från och med den 1 januari 1999.

Förpackningarna skall ha en ingredienslista där alla beståndsdelarna anges i fallande viktordning. Beståndsdelar som förekommer i lägre koncentrationer än 1% får anges i valfri ordning efter de med högre koncentrationer. Möjlighet till undantag för märkning på förpackningen finns för till exempel små förpackningar. Ingredienslistan skall då finnas i närheten av säljstället och produkterna skall i vissa fall märkas med en hand i bok symbol.
 


Beståndsdelarna skall anges enligt ett speciellt system för kosmetiska och hygieniska produkter som säljs inom EU. Namnen kallas International Nomenclature of Cosmetic Ingredient, allmänt kallade INCI-namn. INCI-namnen är på engelska för de flesta kemiska substanserna, ingredienser med ett ursprung ur växter deklareras med växtens latinska namn enligt Linné-systemet. Färgämnen, förutom hårfärger, skall deklareras med så kallade color index nummer. Ett exempel på detta är CI 19140. För parfymer och smakämnen behöver inte ingrediensnamnen specificeras utan deklareras generellt "parfum" och "aroma".

Mot denna bakgrund besökte Läkemedelsverket under mars månad 1999 ett urval av butiker och varuhus i Uppsala för att kontrollera om kravet på innehållsdeklaration var uppfyllt. Vid inspektionerna kontrollerades även några andra märkningskrav för kosmetiska och hygieniska produkter.

Vid inspektionen kontrollerades totalt 464 produkter varav 313 var hygien- hudvårdsprodukter och 151 dekorativ kosmetik. Innehållsdeklaration fanns för 94% av produkterna. Siffran var högre för de produkter som räknades till kategorin hygien- hudvård (97%) medan den var något lägre för dekorativ kosmetik (88%). 10% av de kontrollerade hygien- hudvårdsprodukterna hade felaktiga innehållsdeklarationer medan motsvarande siffra för dekorativ kosmetik var 3%. Felen i innehållsdeklarationerna var i huvudsak att produkterna delvis hade så kallad amerikansk märkning. Andra typer av fel var att ingredienser angivits på svenska och att i vissa fall konserveringsmedlen inte angivits i ingrediensförteckningen utan deklarerats separat.

Exempel på innehållsdeklaration

Ingredients:
AQUA, CYCLOMETHICONE, MICA, POLYBUTENE, TRIISOSTEARIN, QUATERNIUM-18 HECTORITE, POLYMETHYLMETHACRYLATE, PERSEA GRATISSIMA, CERA ALBA, PROPYLENE CARBONATE, METHYLPARABEN, PHENOXYETHANOL, PROPYLPARABEN, LECITHIN, BHT, PARFUM, (+/- CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77891)

Rapporten "Märkning med innehållsdeklaration" kan beställas från kosmetikakontrollen på Läkemedelsverket. Pris 100 kr.
Artikeln "Conversion of common names of cosmetic allergens to the INCI nomenclature" Anton C de Groot and J.Willem Weijland publicerad i Contact Dermatitis vol.37, No 4


 

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 
 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies