Svart "henna-tatuering" på huden kan vara farlig

den 11 januari 2001

Läkemedelsverket vill tillsammans med hudläkare varna för att låta sig målas på huden med "henna-tatuering" med okänt innehåll.

Hudläkare har under den senaste tiden haft flera patienter med eksem, som uppstått efter målning med temporära tatueringar under utlandsvistelser. Henna är normalt ett brunaktigt pulver av en växt, men i dessa fall har ett svart färgämne använts som orsakar starka allergiska reaktioner.

Flera personer som fått "henna-tatueringar" målade på kroppen har fått kraftiga eksem som kan ge bestående problem. De drabbade personerna har fått svarta målningar och inte de bruna som målas med vanligt hennapulver. Man vet nu att de svarta målningarna i stället gjorts med ämnet parafenylendiamin som är ett irriterande och starkt allergiframkallande ämne som inte är tillåtet att använda direkt på huden. Målningar är gjorda bl.a. under semesterresor i Grekland, Egypten, Gambia och Thailand. Hudläkare vill nu tillsammans med Läkemedelsverket varna för "henna-tatueringar" där innehållet i färgen är okänt och framförallt de svarta som kan ge svåra eksem. Det är inte känt om dessa produkter förekommer i Sverige, men det är ändå viktigt att resenärer till andra länder varnas.

Om man blivit överkänslig mot parafenylendiamin får man en livslång allergi och man kan senare reagera mot andra produkter som innehåller detta eller liknande ämnen, t.ex. hårfärger. Ämnet parafenylendiamin är tillåtet i hårfärger, men dessa skall endast användas enligt särskilda instruktioner och är märkta med en varning för allergirisken.

 

 

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 
 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies