Allvarliga brister på solskyddsprodukter

den 2 juli 2018

Läkemedelsverkets kontroll visar att solskyddsprodukter på den svenska marknaden saknar tillräcklig effektbevisning. Kontrollen visade också att produkter saknar information om hur de ska användas för att ge det utlovade solskyddet.

– Kontrollen visade att 3 av 11 produkter hade bristfällig effektbevisning och att 7 av 11 produkter saknade bruksanvisning för säker användning vilket är allvarligt. Vi har krävt att dessa produkter ska korrigeras eller tas bort från marknaden, säger Charlotte Björkbäck, utredare på Läkemedelsverket.

Det är viktigt att solskyddsprodukter ger den solskyddande effekt som produkterna uppges ha. Företag som tillverkar eller importerar solskyddsprodukter från land utanför EU ansvarar för att ta fram bevisning för den solskyddande effekten. För att användaren ska få det solskydd som en produkt uppges ge krävs också att man smörjer in sig med tillräcklig mängd och att man smörjer in sig flera gånger under dagen, till exempel efter bad och handdukstork. Sådan bruksanvisning ska finnas i produktens märkning på svenska. Märkningen ska även visa om produkten ger lågt, medelhögt, högt eller mycket högt solskydd så att konsumenter har lättare att välja en solskyddsprodukt ur lämplig skyddskategori.

Läkemedelverket kommer att fortsätta att prioritera granskning av solskyddsprodukter eftersom de har en viktig skyddande funktion. Utbudet av solskyddsprodukter utvecklas också ständigt.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Relaterad information

 

Kontakta oss

Charlotte Björkbäck, utredare, Läkemedelsverket 

Jozsef Gonzalez Mendez, utredare, Läkemedelsverket 

Utredare nås via växel:
018-17 46 00

Presskontakt:
018-18 36 25
press@lakemedelsverket.se

 

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies