Naturläkemedel som innehåller sågpalmetto kan förstärka effekten av Waran

den 20 april 2007

Sågpalmetto (Serenoa repens) ingår i vissa naturläkemedel som används mot svårigheter att kissa på grund av förstorad prostata. Läkemedelsverket har fått en biverkningsrapport som tyder på att sågpalmetto kan förstärka effekten av det blodförtunnande läkemedlet Waran (warfarin).

Läkemedelsverket har fått in en biverkningsrapport som tyder på att naturläkemedel som innehåller sågpalmetto (Serenoa repens) kan förstärka effekten av det blodförtunnande läkemedlet Waran (warfarin).

Personer som använder Waran bör inte använda vare sig naturläkemedel eller andra läkemedel utan att först ha diskuterat frågan med sin läkare.

Naturläkemedel med sågpalmetto kan användas mot svårigheter att kissa på grund av godartad prostataförstoring. Exempel på godkända preparat är Curbisal, Prosabal, Prostagard, Prostakan, och Sabamin.

Waran (warfarin) används för att förhindra blodproppar. Doseringen av Waran ställs noga in, för att balansera den proppförebyggande effekten mot den ökade risken för blödningar, som följer med medicineringen. Effekten av Waran kan påverkas av många andra läkemedel och naturläkemedel så att den proppförebyggande effekten minskar eller risken för blödningar ökar.


 

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 
 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies