Träningstillskott kan vara förbjudna att föra in i Sverige

den 1 september 2008

Vissa produkter som säljs som träningstillskott i USA är klassificerade som läkemedel i Sverige. Läkemedelsklassade produkter får inte för personligt bruk föras in med post till Sverige från andra länder utanför EES.

Den senaste tiden har Läkemedelsverket blivit kontaktat av ett stort antal privatpersoner som handlat olika träningsprodukter/ gymprodukter från USA via Internet. Sändningarna har stoppats i tullen i Sverige, och Läkemedelsverket har i många fall bedömt att produkterna klassificeras som läkemedel. Läkemedelsklassade produkter får inte för personligt bruk föras in genom postförsändelse till Sverige från länder utanför EES.

Vad bestämmer klassificeringen?

Läkemedelsverket grundar klassificeringen som läkemedel framförallt på två faktorer: presentationen av produkten (t.ex. vilka påståenden säljaren gör) och produktens innehåll. Om en produkt innehåller substanser (inklusive växtextrakt) som har en läkemedelseffekt i kroppen så kan produkten klassificeras som läkemedel. Detta kan gälla även om substansen eller växten har en sådan traditionell användning så att Läkemedelsverket bedömer att syftet med produkten kan vara medicinskt. Klassificeringarna görs utifrån en helhetsbedömning av varje enskild produkt. Exemplen nedan ska därför endast ses som en vägledning.

Innehåll som vanligtvis inte medför läkemedelsklassificering

Produkter som endast innehåller någon av följande substanser klassas vanligtvis inte som läkemedel (under förutsättning att de inte presenteras som läkemedel):

vitaminer och mineraler
aminosyror (med vissa undantag för tryptofan)
vassleextrakt (”whey”)
kreatin
fettsyror

Innehåll som kan medföra läkemedelsklassificering

Produkter som exempelvis innehåller någon av följande substanser bedöms vanligtvis som läkemedel:

5-hydroxytryptofan (5-HTP)
Acetylcystein (NAC)
DHEA och derivat av DHEA
Djävulsklo (Harpagopytum procumbens), “Devil´s claw”
Efedrin, ”Ephedra”
Epitiostanol
Forskolin (Coleus forskolii)
GABA
Ginkgo biloba
Glukosamin
Hoodia (Hoodia gordonii)
Idebenon
Johannesört (Hypericum perforatum), ”St John´s Wort”
Mariatistel  (Silybum marianum), ”silymarin”, ”milk thistle”
Melatonin, N-acetyl-5-metoxytryptamin
Mucuna pruriens, L-dopa
Octopamin
Phaseolamin (Phaseolus vulgaris)
Röd solhatt (Echinacea purpurea), “Purple coneflower”
Salicylsyra, ”Salicylic acid”, Salix alba, ”White Whillow bark”
Sågpalmetto (Serenoa repens/ Sabal serrulata), “Saw palmetto”
Uncaria tomentosa, “Cat´s claw”
Vinpocetin/ Vincamin
Vänderot (Valeriana officinalis)
Yohimbe/ yohimbine

 

Läkemedelsverket har klassificerat produkter som läkemedel då de har presenterats som exempelvis ”aromatashämmare” eller som ”prohormoner”.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies