Undvik att tatuera dig med svart henna

den 26 maj 2008

Undvik att tatuera dig, eller låta dina barn tatuera sig, med svart henna. Tatueringarna kan orsaka allergiska reaktioner som i svåra fall kräver akutvård och sjukhusvistelse. Även livslånga biverkningar som hudskador, kontaktallergi och överkänslighet kan uppstå.

Svarta hennatatueringar är ett återkommande hälsohot under sommarsäsongen. Tatueringarna kan orsaka allergiska reaktioner eftersom de innehåller höga koncentrationer av hårfärgningsämnen. I värsta fall kan reaktionerna bli så kraftiga att de kräver akutvård och sjukhusvistelse. Bestående hudskador, kontaktallergi och överkänslighet är andra, livslånga biverkningar av tatueringarna.

För att undvika de allergiska reaktionerna är det bästa rådet att helt undvika att tatuera sig med svart henna. 

Svarta hennatatueringar utförs mest sommartid, av tatuerare som besöker utomhusevenemang som marknader, festivaler och basarer främst på turistorter. Även på stränder och turistanläggningar blir turister och semesterfirare ofta erbjudna att låta göra svarta hennatatueringar. Den stora efterfrågan och den höga vinstmarginalen gör att tatuerarna inte bryr sig om hälsoriskerna som de utsätter sina kunder för.

Vissa personer kan bli permanent överkänsliga mot färgämnena i svart henna. Det är särskilt oroande eftersom de allergiframkallande ämnena också finns i andra produkter, till exempel hårfärger. Överkänsligheten kan också komma att gälla produkter med liknande ämnen, till exempel solskyddsprodukter och vissa läkemedel. Det gör att barn och ungdomar som drabbas kan få livslånga  problem i sin vardag och i sitt yrkesliv.

Läs mer om riskerna med svarta hennatatueringar via länken till höger.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Relaterad information

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies