Pressmeddelande: Allvarliga leverbiverkningar kopplas till kosttillskottet Fortodol

den 25 februari 2009

Örtbaserat kosttillskott innehöll aktiv läkemedelssubstans.

Läkemedelsverket varnar för det örtbaserade kosttillskottet Fortodol som sålts i Sverige sedan 2004. Preparatet har visat sig innehålla läkemedelssubstansen nimesulid och misstänks ligga bakom dödsfall och fall av leversvikt i Sverige och Norge. Minst 240 000 burkar med sammanlagt 24 miljoner kapslar uppges ha sålts i Sverige och Norge sedan 2004.

Läkemedelsverket har fått kännedom om fyra fall av leverpåverkan hos svenska patienter som har tagit Fortodol. I ett fall ledde akut leversvikt till att patienten dog. Den norska läkemedelsmyndigheten har kännedom om fem fall av leverpåverkan, varav ett dödsfall, där tidssamband finns med intag av Fortodol. Det är tidigare känt att läkemedelssubstansen nimesulid kan ge leverskador. I Sverige har nimesulid aldrig godkänts som läkemedel.

– De som tar Fortodol ska omedelbart sluta. Om man har symtom som dålig aptit, illamående, kräkningar, buksmärta, trötthet, mörk urin eller gulfärgad hud, bör man kontakta sjukvården för att undersöka sin lever, säger Barbro Gerdén, läkare på Läkemedelsverket.

Kosttillskottet Fortodol, som säljs bland annat på internet och i hälsokostbutiker, uppges hjälpa mot ledbesvär, muskelbesvär och huvudvärk. Enligt innehållsförteckningen bygger medlet på gurkmeja och aminosyran fenylalanin. Läkemedelsverket har i två av nio analyserade burkar hittat läkemedelssubstansen nimesulid.

I de EU-länder där nimesulid är godkänt som läkemedel rekommenderas enbart korttidsbehandling med förskrivning av maximalt 30 doser. Fortodol har sålts i förpackningar om upp till 100 kapslar.

– Här har vi ett preparat som marknadsförts som ett kosttillskott, inte som ett läkemedel, och då finns risken att människor tagit medlet under längre perioder, säger Per Claeson, apotekare på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har tidigare hittat farliga mängder av läkemedelssubstans i preparat som marknadsförs som örtpreparat. Tidigare har det gällt bantningsmedel och potensmedel. Detta är första gången en olaglig läkemedelssubstans upptäcks i preparat som används av människor med smärtsamma sjukdomstillstånd som led- och muskelbesvär.

Läkemedelsverket uppmanar såväl konsumenter som hälso- och sjukvården att rapportera eventuella ytterligare fall av misstänkta biverkningar inklusive leverbiverkningar i samband med intag av Fortodol.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Kontaktinformation

Läkemedelsverket
Per Claeson, apotekare 
018-17 48 61 

Livsmedelsverket
Reggie Vaz
Enhet för kommunstöd
018-17 56 80

 

Bilder

 

Relaterad information

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies