Förfalskade nålar till insulinpennor i flera EU-länder

den 7 september 2009

Förfalskade nålar till insulinpennor har upptäckts i Holland, Storbritannien och Polen. De förfalskade nålarna upptäcktes ursprungligen i Holland och den ansvariga holländska myndigheten tror att sammanlagt minst 200.000 förfalskade nålar kan finnas i landet.

Nålarna är av typen Novo Fine 31G x 6 mm och har tillverkningssatsnummer (”batch number”) 08J02S.  Det för en lekman enklaste kännetecknet på förfalskning är att bruksanvisningen är på engelska. I Sverige har ”äkta” nålar en bruksanvisning på svenska.

Den holländska myndigheten uppskattar att utöver de 200.000 nålar som man misstänker tagits in i Holland så är det möjligt att ytterligare 1,3 millioner kan finnas i Polen och cirka 500.000 i Storbritannien.

Hittills har inga rapporter kommit om att någon patient drabbats av skador på grund av de förfalskade nålarna i Sverige, men de ska inte användas eftersom steriliteten inte kan garanteras.

Det finns också risk för att nålen lättare kan gå sönder och de fungerar inte heller tillfredställande tillsammans med insulinpennan.

Om du upptäcker nålar som är förfalskade, eller som kan misstänkas vara förfalskade, så meddela enheten för Medicinteknik på Läkemedelsverket snarast.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Kontakta oss

Brita Liljestrand
Enheten för medicinteknik
018-17 26 55

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies