Köp inte influensaläkemedel från oseriösa internetapotek

den 30 april 2009

Samtidigt som den nya influensan H1N1 uppmärksammas i stor omfattning har Läkemedelsverket observerat att flera internetapotek säljer Tamiflu och Relenza med hänvisning till utbrottet. Läkemedelsverket avråder bestämt från att köpa receptbelagda läkemedel från oseriösa aktörer på internet.

Läkemedelsverkets övergripande uppdrag, som även gäller vid en influensapandemi, är att se till att tillgängliga läkemedel är säkra och effektiva och av god kvalitet och att dessa används på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt. I myndighetsuppdraget ingår också att bevaka och informera om olaglig läkemedelsförsäljning.

Förekomsten av förfalskade läkemedel i världen är ett omfattande problem. Det finns ingen som helst garanti för att de läkemedel man köper från obekanta internetapotek är felfria. De produkter som levereras kan vara helt verkningslösa eller innehålla helt andra substanser än de som anges på förpackningen, vilket i sin tur kan orsaka allvarliga skador.

Läkemedelsverket rekommenderar att man endast köper sina läkemedel via Apoteket AB. De antivirala läkemedlen Tamiflu och Relenza är dessutom receptbelagda och ska skrivas ut av läkare.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Relaterad information

Läkemedelsverket information om olaglig läkemedelsförsäljning.

 

Länkar

Myndighetsgemensam information om den nya influensan (H1N1).

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@mpa.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies