Läkemedelsverket varnar för användning av den illegala produkten Melanotan II

den 29 juni 2011

Läkemedelsverket upprepar sin varning för att använda Melanotan II, även kallad ”barbiedrogen”. Produkten är inte godkänd av Läkemedelsverket och varken effekt eller säkerhet har utvärderats. Bristen på dokumentation gör att man inte vet vilka långtidseffekterna är vid användning av Melanotan II eller vilka biverkningar som riskerar att uppstå.

Melanotan II är ett hormonpreparat som används för att huden ska bli brun och säljs som pulver som ska blandas, doseras och injiceras med en spruta under huden. Att utan tillräckliga kunskaper bereda och injicera läkemedel i kroppen ökar risken för till exempel feldosering och infektioner orsakade av bakterier som kan leda till blodförgiftning.

Melanotan II marknadsförs och säljs via oseriösa internetsidor, där varken kontaktuppgifter eller ansvarig person uppges. Läkemedelsverket har polisanmält en webbsida.

- Här handlar det bara om att tjäna pengar och försäljarna bryr sig inte om människors hälsa över huvudtaget, säger Ingela Ottoson, utredare på Läkemedelsverkets enhet för kontroll av narkotika och olaglig läkemedelshantering.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Relaterad information

 

Kontakta oss

Ingela Ottoson
Utredare, Kontroll av narkotika & olaglig läkemedelshantering
018-17 47 99

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies