Samordnad internationell insats mot olagliga läkemedel

den 29 september 2011

Ett stort antal webbplatser har stängts ner, ett 50-tal personer har gripits – varav sju i Sverige – och 2,4 miljoner tabletter har tagits i beslag. Det blev resultatet när myndigheter runt om i världen gemensamt slog till mot handeln med olagliga läkemedel.

Ett 80-tal länder har deltagit i Pangea IV under perioden 20-27 september. I Sverige har Tullverket, Polisen och Läkemedelsverket samverkat i operationen, som omfattat insatser mot såväl införseln som försäljningen av olagliga läkemedel i landet. Med olagliga läkemedel menas läkemedel som inte har tillstånd att säljas i Sverige. Det kan vara produkter som innehåller läkemedelssubstanser och rena förfalskningar av godkända läkemedel.

  • Sammantaget har över 42.000 tabletter tagits i beslag i Sverige under Pangea IV. Huvuddelen utgörs – till synes – av olika slags dopningsmedel, potenshöjande medel samt narkotikaklassade läkemedel.
     
  • Polisen har gripit sju personer, misstänkta för inblandning i försäljning av olagliga läkemedel. Insatsen har bland annat varit inriktad mot fyra svenska webbplatser, varifrån det gått att beställa potenshöjande medel och bantningsprodukter. Husrannsakningar har genomförts i söderort i Stockholm, Uppsala, Hallstahammar och Bollnäs.
     
  • Samtidigt har Tullverket stoppat 346 brev- och paketförsändelser med olagliga läkemedel. Av dessa har 89 tagits i beslag medan resterande har skickats tillbaka till avsändarlandet. Att som privatperson föra in läkemedel med posten från ett land utanför EES är överhuvudtaget inte tillåtet i Sverige – oavsett läkemedel.

I vilken utsträckning som de beslagtagna läkemedlen utgörs av förfalskningar återstår att se – Läkemedelsverket ska nu analysera en del av beslagen. Men erfarenheter från tidigare studier visar att en betydande andel av de läkemedel som säljs olagligt via nätet antingen är okontrollerade förfalskningar, helt verkningslösa eller innehåller substanser som är otillåtna på grund av kända hälsorisker eller för att säkerhetsdata saknas.

– Den som köper olagliga läkemedel på nätet sätter sin egen hälsa på spel. Om läkemedlet till exempel inte innehåller rätt dos läkemedel är det allvarligt om man har en sjukdom som man måste behandla, säger Maria Gustafsson, utredare på Läkemedelsverket. Dessutom stödjer man en kriminell verksamhet som inte tar någon hänsyn till köparens hälsa.

Du kan läsa mer om de internationella resultaten från Pangea IV på Interpols webbplats.

 Högupplöst bild (4,5 Mb) 

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Kontaktpersoner

Monika Johansson
Gruppchef Kemisk analys, Läkemedelsverket, 018-17 42 13

Per-Åke Sandvold
Kontroll av narkotika och olaga läkemedel, Läkemedelsverket, 018-17 46 00

Håkan Hansson
operativ samordnare Pangea IV, Tullverket, 040-661 32 57

Tullverkets presstjänst
0771-450590

Cecilia Fant
Kriminalinspektör, Rikskriminalpolisen, 0708-95 18 64

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies