100 länder deltog i internationell insats mot olagliga läkemedel

den 4 oktober 2012

Över 18 000 webbplatser har stängts ner, 79 personer har gripits och över 3,7 miljoner tabletter har tagits i beslag. Det blev resultatet när myndigheter runt om i världen gemensamt slog till mot handeln med olagliga läkemedel.

I insatsen, kallad ”Pangea V”, deltog 100 länder mellan 25 september och 2 oktober. I Sverige har Tullverket och Läkemedelsverket samverkat i operationen, som omfattat insatser mot såväl införsel som försäljning av olagliga läkemedel i landet. Med olagliga läkemedel menas läkemedel som inte har tillstånd att säljas i Sverige. Det kan vara produkter som innehåller läkemedelssubstanser eller rena förfalskningar av godkända läkemedel.

– Vi har varit på plats och sett en del av det flöde av läkemedel som kommer till Arlanda, säger Maria Gustafsson som är utredare på Läkemedelsverket. Köper man narkotikaklassade sömnmedel och värktabletter från okontrollerade internetsajter har man inte en chans att bedöma vad kapslarna man får egentligen innehåller. Det kom stora partier med det narkotikaklassade värkläkemedlet tramadol i omärkta påsar, helt utan uppgifter om innehåll eller dosering.

Tullverket har hindrat införsel till Sverige av cirka 20 000 tabletter under Pangea V och de vanligaste avsändarländerna var bl.a. Thailand, Indien och Turkiet. Att som privatperson föra in läkemedel med posten från ett annat land utanför EES till Sverige är överhuvudtaget inte tillåtet – oavsett om läkemedlet är receptfritt eller receptbelagt.

Läkemedelsverket kommer nu att analysera vilka typer av läkemedel som beslagtagits. Mycket av det som tagits i beslag finns inte på svenska marknaden eller är helt omärkta kapslar eller tabletter. Det handlar framför allt om narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande medel och bantningsmedel. Men i flödet hittas även antibiotika.

Erfarenheter från tidigare studier visar att en betydande andel av de läkemedel som säljs olagligt via nätet antingen är okontrollerade förfalskningar, helt verkningslösa eller innehåller substanser som är otillåtna på grund av kända hälsorisker eller för att säkerhetsdata saknas.

– Det är också oroväckande att många väljer att köpa antibiotika utan recept från utlandet. Att själv ställa sin diagnos och behandla med antibiotika från nätsajter kan bidra till resistensutveckling, säger Maria Gustafsson, Läkemedelsverket.

– Det här är tredje året Tullverket deltar i den här internationella insatsen och det är uppenbart att människor fortsätter att beställa läkemedel på internet trots riskerna de utsätter sig för, säger Håkan Hansson, operativ samordnare Pangea V, Tullverket.

Oidentifierade kapslar som beslagtogs under operation Pangea V.
Oidentifierade kapslar som beslagtogs under operation Pangea V. Foto: Läkemedelsverket

 

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Kontakta oss

Maria Gustafsson
utredare, enheten för kontroll av narkotika och olaglig läkemedelshantering
Läkemedelsverket
018-17 46 00

Håkan Hansson
operativ samordnare, Pangea V
Tullverket
040-661 32 57

 

Relaterad information

För ytterligare bilder kontakta Tullverkets presstjänst, 0771-450590.

Läs mer om de internationella resultaten från Pangea V på Interpols webbplats.

 www.interpol.int  

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies