Kontaktlinser återkallas

den 19 januari 2012

Tillverkaren CooperVision Manufacturing har återkallat vissa serier av kontaktlinserna Avaira Sphere. Linserna säljs med namnen Eye Q All Day, Enfilcon DK 100 Aspeheric, My Vision Monthly och Options Evolve. Användare av de berörda linsmärkena uppmanas att kontakta det försäljningsställe där man har inhandlat linserna.

Vissa tillverkningsserier av kontaktlinser av märket Avaira Sphere har återkallats av tillverkaren CooperVision Manufacturing. Kontaktlinserna säljs på den svenska marknaden med namnen Eye Q All Day, Enfilcon DK 100 Aspeheric, My Vision Monthly och Options Evolve.

Tillverkaren har upptäckt att vissa tillverkningsserier av kontaktlinserna inte har uppfyllt kvalitetskraven vid tillverkningen på grund av kvarvarande halter av restämnen på linserna. Restämnet, som är silikonolja, kan leda till dimsyn, obehag, svår ögonsmärta eller ögonskador och kan kräva medicinsk behandling. Tillverkaren påpekar att alla drabbas inte av samma symptom.

Tillverkaren har återkallat de berörda kontaktlinserna produkter via ett brev till sina kunder (optiker) på den svenska marknaden.

Läkemedelsverket vill uppmana användare av de nämnda linsmärkena att ta kontakt med det försäljningsställe där man har inhandlat kontaktlinserna.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Relaterad information

 

Kontakta företaget

CooperVision AB
031-727 97 00

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies