Potenshöjande kosttillskott innehåller läkemedelsämnen som kan ge allvarliga biverkningar

den 8 december 2014

Flera av de kosttillskott som påstås kunna förbättra potensen eller öka sexlusten innehåller läkemedelssubstanser. Det konstaterar Läkemedelsverket vid en analys av produkter inköpta i svenska butiker.

Läkemedelsverket har i ett projekt tillsammans med flera kommuner köpt in och analyserat 13 stycken kosttillskott som på ett eller annat sätt marknadsförs för att förbättra potensen eller öka sexlusten. Av dessa produkter innehöll 9 stycken ett eller flera ämnen som gör att produkterna kan vara farliga för vissa personer.

– De innehåller ämnen som vanligtvis finns i receptbelagda läkemedel, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket. Ämnena fanns heller inte angivna på innehållsförteckningen, så en konsument kan omöjligt veta att produkterna innehåller detta.

Flera av produkterna innehöll ämnena tadalafil eller sildenafil, eller ämnen med motsvarande effekt. Tadalafil och sildenafil finns i flera godkända läkemedel mot impotens och kan bland annat påverka hur andra mediciner fungerar. De kan bland annat orsaka kraftiga blodtrycksfall hos personer som använder vissa läkemedel mot kärlkramp.

En av produkterna innehöll även ämnet dapoxetin, vilket är en så kallad serotoninåterupptagshämmare (SSRI). Ämnet finns i ett godkänt läkemedel i Sverige för behandling av för tidig utlösning.

– Alla dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar hos vissa personer. Det är också viktigt att tänka på att impotens kan bero på någon sjukdom. Därför bör man alltid först prata med en läkare om man har så stora problem att man behöver potenshöjande produkter, säger Tomas Nilsson. 

Även en produkt riktad till kvinnor visade sig innehålla läkemedelssubstans. Produkten innehöll flibanserin vilket är ett ämne som är under utveckling för behandling av nedsatt sexuell lust hos kvinnor. I de studier som har gjorts har ämnet visat sig kunna ge trötthet, yrsel och illamående.

Läkemedelsverket har varit i kontakt med de butiker där produkterna köptes in och informerat om resultatet av analyserna.

En fullständig rapport över tillsynsprojektet kommer att publiceras i slutet av året. 

Produktnamn

Odeklarerade ämnen

Man Power

Dapoxetin, dithiodesmethylcarbodenafil, desmethylcarbodenafil

POWERcaps

Dithiodesmethylcarbodenafil,
desmethylcarbodenafil

Vita Gra

Tadalafil

Cupidra

Aminotadalafil

POWER strips

Tadalafil

Maximum

Sildenafil och tadalafil

Desire

Flibanserin

POWERtabs

Dithiodesmethylcarbodenafil,
desmethylcarbodenafil

Gold Max

Aminotadalafil

eXXTREME libido caps

Inga läkemedel påvisade

eXXTREME power caps

Inga läkemedel påvisade

Max Hard

Inga läkemedel påvisade

Vitalizer

Inga läkemedel påvisade

 

 

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Kontakt

Tomas Nilsson, utredare
Enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika

018-17 46 00

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies