Läkemedelsverket förbjuder försäljningen av tre olika avsminkningsservetter som kan ge allergiska besvär

den 10 februari 2015

Läkemedelsverket förbjuder företaget AB Gunry att sälja och leverera avsminkningsservetterna Gunry Aloe Vera avsminkningsservett, Gunry Avsminkningsservetter och Gunry Cleansing Wipes. Anledningen till försäljningsförbudet är att de innehåller två konserveringsmedel som inte är deklarerade på förpackningen. Dessa två konserveringsmedel är kända för att orsaka kontaktallergi och kan ge besvär hos personer som är allergiska mot dessa ämnen.

Läkemedelsverkets laboratorium har låtit analysera de tre produkterna och hittat två konserveringsmedel som är kända för att orsaka kontaktallergi. Därför har myndigheten beslutat att förbjuda försäljningen av produkterna så att inte fler konsumenter drabbas av oönskade effekter. Det handlar om tre olika avsminkningsservetter som innehåller methylchloroisothiazolinone (MCI) och methylisothiazolinone (MI), två konserveringsmedel som är kända för att orsaka kontaktallergi och som inte är deklarerade på förpackningarna.

 

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Kontakta oss

Monica Tammela
Utredare, enheten för Kosmetiska produkter
tel. 018-174870

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies