Köp bara läkemedel från sajter med den EU-gemensamma symbolen för internethandel

den 22 mars 2016

Läkemedelsverket vill påminna om den EU-gemensamma symbolen för internethandel med läkemedel som infördes förra året. Alla som säljer läkemedel på distans via internet ska exponera symbolen på sina webbplatser. Syftet är att konsumenten enkelt ska kunna identifiera de lagliga aktörer som säljer läkemedel.

– Vårt bästa råd till konsumenten är att lära sig känna igen symbolen. Handla inte läkemedel på nätet om symbolen inte finns på den aktuella sidan du tänker handla ifrån, säger Ingela Ottoson, utredare på Läkemedelsverket.

I söndags visade SVT, Dokument utifrån, programmet "Dödande piller" som handlade om den olagliga näthandeln med läkemedel. På förekommen anledning vill Läkemedelsverket påminna om den EU-gemensamma symbolen som visar vilka aktörer som lagligt får sälja läkemedel på internet. Konsumenten ska genom att klicka på symbolen snabbt kunna se om den aktuella webbplatsen har anmält webbhandel med läkemedel och i vilket land som företaget har tillstånd. Syftet är att du som konsument enkelt ska kunna avgöra om handeln är laglig.

Varje lands läkemedelsmyndighet ansvarar för sin lista med registrerade webbhandlare. På Läkemedelsverkets webbplats finns en lista över alla godkända apotek och detaljhandlare som bedriver webbhandel med läkemedel i Sverige.

EU-symbolen för webbhandel med läkemedel.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Relaterad information

 

Kontakta oss

Ingela Ottoson, utredare
Tel. 018-17 47 99

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies