Otillåten privatimport av antibiotika riskerar öka resistens

den 17 november 2016

Privat import av antibiotika riskerar att bidra till resistensutveckling. Under årets operation Pangea beslagtogs cirka 1200 tabletter antibiotika i postflödet, merparten var inköpta på internet från säljare i Indien.

Foto: Läkemedelsverket.

Läkemedelsverkets laboratorieanalyser av de beslagtagna tabletterna visar på brister i tillverkningsprocessen och i kvalitet. Bland annat var tablettkapslar krossade och blisterbubblor var öppnade. I en produkt hittades spår av en odeklarerad läkemedelssubstans som kan bero på dålig rengöring i produktionen. Läkemedelsverket ser flera problem med att köpa antibiotika på nätet.

– När köparna själva ställer diagnos blir det dålig vård, smittspårningen uteblir och man vet heller inte vad tabletterna innehåller, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.

För sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är risken stor att smittspårningen uteblir om patienten får läkemedel utan kontakt med svensk sjukvård. Sjukdomar som till exempel klamydia och gonorré riskerar att spridas vidare.

– Antibiotika är receptbelagt och köper man antibiotika eller andra receptbelagda läkemedel från andra källor än från godkända apotek så har man inte någon som helst garanti för innehåll eller kvalitet. I sämsta fall kan produkterna vara direkt livsfarliga, säger Elin Maria Bergsten.

Operation Pangea

Läkemedelsverket har för åttonde året i rad deltagit i operation Pangea tillsammans med Tullverket och Polisen. Syftet med operationen, som är global och samordnas av Interpol, är att motverka handel med olagliga läkemedel och att upplysa om riskerna med att handla läkemedel på fel sätt. En del av operationen är kontroller i postflödet från utlandet.

Varje dag, året runt, kommer 160 000 försändelser till Sverige via postterminalen på Arlanda. Beslagen under operation Pangea kan ses som en ögonblicksbild. Det handlar om produkter funna efter att man kontrollerat ett litet antal försändelser under en mycket begränsad tid.

 

Handla bara receptbelagda läkemedel från godkända apotek

Godkända apotek i Sverige skyltar med den nationella apotekssymbolen, även apotek som säljer läkemedel online.

 

 

Alla som säljer läkemedel i EU måste skylta med en EU-symbol. Klickar du på den så slussas du vidare till myndigheten i landet där säljaren är registrerad.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Relaterad information

 

Kontakta oss

Elin Maria Bergsten, utredare
Kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika/Tillstånd och kommunikation
Tel: 018-17 46 58

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies