Indragning av hjärtmedicin Seloken ZOC 100 mg med batchnummer VBBN

den 8 september 2017

En tillverkningssats av hjärtmedicinen Seloken ZOC 100 mg med batchnummer VBBN med utgångsdatum november 2019 dras in av AstraZeneca AB. Det finns en liten risk att felaktig burk av läkemedlet Entocord 3 mg är förpackad inuti ytterkartongen. Indragningen berör även distributörer, apotek och sjukvården.

Det finns en liten risk att patienter som hämtat ut Seloken ZOC 100 mg i stället fått läkemedlet Entocord 3 mg. Ytterkartongen är märkt med Seloken ZOC 100 mg med svensk text, men inuti kan det vara en burk Entocord 3 mg. Burken med Entocord är märkt med text på engelska och afrikaans.

Detta gäller endast Seloken ZOC förpackningar med batchnummer VBBN. Personer som har en förpackning hemma som innehåller en felaktig burk märkt Entocord uppmanas att återlämna den till apotek. Burken med Entocord har batchnummer VAPE.

Seloken ZOC används bland annat vid högt blodtryck, hjärtsvikt och kärlkramp.

Entocord (Entocort på svenska) är ett kortisonpreparat som används vid olika inflammatoriska tarmsjukdomar.

Om en patient tagit Entocord istället för Seloken ZOC så innebär det att behandlingen med Seloken ZOC upphör plötsligt. Detta kan öka risken för hjärtklappning, förvärrad hjärtsvikt och förvärrad kärlkramp. Det finns inga direkta risker förknippade med intaget av Entocord.

Patienter som har tagit felaktigt läkemedel ska kontakta behandlande läkare. Patienter som har frågor om uttagna läkemedel bör vända sig till sitt apotek. Apotekspersonal ska vända sig till Läkemedelsverket vid ytterligare frågor.

Bild 1. Exempel SelokenZOC 100 mg burk och SelokenZOC
100 mg tablett.

Bild 2. Exempel Entocord 3 mg burk och Entocord 3 mg kapsel.

Bild 3. Förpackning SelokenZOC 100 mg, 100 tabletter
Vnr 54 35 87, batch VBBN. 

 

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Kontakta oss

Kontakt för frågor:
AstraZeneca medicinsk information
Tel: 08-553 260 00
medicalinformation.AZNordic@astrazeneca.com

Kontaktperson media:
Petra Eurenius, kommunikationschef
AstraZeneca Nordic-Baltic
petra.eurenius@astrazeneca.com
Tel: 0709-18 65 62

Läkemedelsverket:
Bengt Berglund, gruppchef
Inspektion av industri och sjukvård
Tel: 018-17 49 08

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies