Restsituation för Calphon vet. och Hipracal-FM

den 21 september 2017

Det kommer under hösten föreligga en brist på läkemedel godkända för behandling av kalk- och magnesiumbrist hos nötkreatur. Det är oklart när restsituationen kommer vara löst. Förskrivning via licens är aktuell.

2017-10-16

Det finns nu ett godkänt läkemedel för behandling av kalk- och magnesiumbrist hos nötkreatur. läkemedlet heter Calcibel och finns tillgängligt på apotek.

Information om Calphon vet

Sedan augusti har en restsituation pågått för Calphon vet. injektionsvätska. Det är oklart hur länge den kommer bestå, men enligt Bayer Animal Health är det troligt att leverans kan ske först efter årsskiftet.

Information om Hipracal-FM

Även för produkten Hipracal-FM infusionsvätska, som är det enda godkända behandlingsalternativ som marknadsförs i Sverige, har en restsituation nu uppstått då kvarvarande lager snabbt sålt slut hos partihandlaren och nu endast återfinns hos enskilda apotek. Nordvacc beräknar att produkten (under nytt namn) åter kommer finnas tillgänglig under första kvartalet 2018.

Alternativ

Det finns möjlighet att ansöka om licens för läkemedel godkänt i annat land. Förskrivare rekommenderas att vända sig till ett apotek för att få information om tillgänglighet för sådana produkter.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Relaterad information

 

Kontakta oss

Licensgruppen
mån-fre 09.00–11.00 och 14.30–16.00
Tel: 018-17 46 60
E-post: licensgruppen@mpa.se

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies