Att sälja läkemedel på auktionssajter är inte tillåtet

den 20 mars 2013

På svenska auktions/köp-och-säljsajter annonserar bl. a privatpersoner att de säljer läkemedel. Läkemedelsverket uppmärksammade detta under den internationella operationen Pangea V under hösten 2012. Försäljningen är inte tillåten.

Annonserna erbjöd allt från bedövningsmedel, potensmedel, bantningsprodukter till olika preparat för injektion. Flera av produkterna i annonserna har analyserats tidigare av Läkemedelsverket och då har läkemedelssubstanser påträffats, exempelvis i bantningsprodukter. 

 NYHET: Varannan "naturlig" bantningsprodukt innehöll läkemedel

Läkemedlen som finns i annonserna är ofta inga egenvårdsprodukter

Denna typ av försäljning av läkemedel är en okontrollerad marknad som ligger helt utanför den kontrollerade apoteksmarknaden. De läkemedel vi ser på dessa sajter är ofta inte några egenvårdsprodukter utan produkter som kan innehålla receptbelagda läkemedelssubstanser. Produkterna är inte kontrollerade och du kan till exempel få i dig fel mängd av substanser om du använder dem.

Läkemedelsverket upptäckte 32 annonser

Pangea är en internationell operation som samordas av Interpol. 100 länder runt om i världen deltog i insatsen hösten 2012. Pangea inriktar sig mot olaglig Internetförsäljning av läkemedel till allmänheten. Under operationen uppmärksammade Läkemedelsverket 32 annonser på svenska auktionssajter där man i annonsen sålde läkemedel.
- Vi har ett mycket gott samarbete med aktörerna som står bakom auktionssajterna och när vi kontaktade dem så tog de bort annonserna på en gång, säger Ingela Ottoson, utredare på Läkemedelsverket.

Privatpersoner får inte sälja läkemedel

Bakom annonserna låg till stor del privatpersoner. Det är inte tillåtet att sälja läkemedel för dig som privatperson. Läkemedelsverket tror att försäljningen till stor del beror på okunskap för att man inte vet vilka lagar och regler som gäller.
Stöter du på liknande annonsering och har frågor eller funderingar gällande lagar och regler eller bara vill uppmärksamma oss om detta, hör av dig till olagligaläkemedel@mpa.se.

Kontaktperson
Ingela Ottoson
Utredare
Enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika
018-17 47 99

Läs mer om kampen mot olagliga läkemedel:
 NYHET: Internationell operation mot olagliga läkemedel

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Kontaktperson

Ingela Ottoson
Utredare
Enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika
018-17 47 99

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies