Klamydia ska behandlas av sjukvården

den 9 september 2013

Idag kan man själv testa sig för klamydia via självtester. Om man har fått ett positivt svar på sitt klamydiatest för hemmabruk ska man alltid kontakta sjukvården för diagnos, behandling och för att få recept på rätt läkemedel. Beställ inte antibiotika själv via nätet.

– Vi tycker det är viktigt att uppmärksamma den här sjukdomen och även uppmuntra till provtagning, men vi vill också verka för säker handel med läkemedel, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket.

Klamydia behandlas med antibiotika, som är receptbelagda läkemedel som man endast får köpa på godkända apotek. Alla godkända svenska apotek ska använda den officiella apotekssymbolen.

Man ska inte beställa antibiotika på nätet på egen hand.  Risken är stor för att man behandlar sig med fel antibiotika eller i fel dos som inte ger tillräcklig effekt. I värsta fall kan produkten innehålla en helt annan substans än den som anges, vilket kan ge oönskade biverkningar.

– De receptbelagda läkemedel som man köper på godkända apotek är kontrollerade, hela vägen från utveckling, tillverkning, distribution och försäljning, säger Marie Kerttu. Receptbelagda läkemedel som säljs utanför de lagliga kanalerna kan i princip innehålla vad som helst.

Under hösten 2012 deltog Tullverket och Läkemedelsverket i den omfattande internationella operationen Pangea mot olaglig läkemedelshandel. Av de beslag som gjordes i Sverige innehöll mer än var tionde antibiotika.

Klamydia är en anmälningspliktig sjukdom som måste rapporteras till Smittskyddsinstitutet. Varje år smittas över 37 000 personer av klamydia. Klamydiamåndagen äger rum den 9 september och är en årligt återkommande kampanj där 20 landsting/regioner samverkar för ökad testning och rådgivning kring den sexuellt överförda infektionen.

 

Observera publiceringsdatumet på nyheten. Läkemedelsverket uppdaterar i normala fall inte nyhetstexter även om ny kunskap kan ha tillkommit.

 

Relaterad information

 

Kontakta oss

Marie Kerttu
utredare
Enheten för kontroll av narkotika och lagliga läkemedel
018-17 42 03

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies