Andra vanliga vacciner

Fästingburen hjärninflammation, TBE

Fästingburen hjärninflammation (tick-borne encephalitis, TBE) är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Cirka 200-300 fall av TBE rapporteras varje år i Sverige. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter ungefär en vecka, men upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation.

Personer som vistas i områden där det finns fästingar med TBE kan vaccinera sig för att minska risken att drabbas av sjukdomen. TBE-vaccinationen förebygger inte andra typer av färstingöverförda sjukdomar, som borrelia.

 Godkända TBE-vacciner

Vattkoppor

Vattkoppor är en vanlig sjukdom som de flesta får i barndomen. Man brukar få vätskefyllda blåsor över kroppen. Efter att blåsorna har spruckit får man små skorpor på huden som så småningom ramlar bort. Om man får vattkoppor som vuxen blir man ofta sjukare än om man får vattkoppor som barn. Barn brukar bli friska efter en vecka, men för vuxna kan det ta längre tid.

Vattkoppor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt. Man kan bara få vattkoppor en gång, men viruset stannar kvar i kroppen resten av livet. Ibland kan det aktiveras igen och orsaka sjukdomen bältros.

 Godkända vacciner mot vattkoppor

Bältros

Bältros är en virussjukdom som oftast leder till att man får smärtor och vätskefyllda blåsor på huden. Man kan bara få sjukdomen om man tidigare i livet har haft vattkoppor.

Vattkoppor och bältros orsakas av herpesviruset herpes zoster. När man har haft vattkoppor stannar viruset kvar i kroppen resten av livet. Ibland kan det bli aktivt igen, till exempel när man blir äldre, och då får man bältros.

 Godkända vacciner mot bältros

 
 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies