Köpa djurläkemedel

Djur kan, precis som människor, bli sjuka. Vissa enklare åkommor kan du behandla själv, men ibland behöver du prata med en veterinär innan du behandlar ditt djur. Djurläkemedel köper du på godkända apotek. Det är bara apotek som får sälja djurläkemedel i Sverige. Det finns också godkända apotek som säljer djurläkemedel via internet.

Så här känner du igen godkända apotek i Sverige

Godkända apotek i Sverige, även de som bedriver försäljning via internet, skyltar med den nationella apotekssymbolen.

Köpa djurläkemedel på nätet från andra länder

Du får inte köpa läkemedel från länder utanför EES. Däremot kan du beställa läkemedel till ditt sällskapsdjur från ett annat EES-land om du handlar från ett apotek eller annat inköpsställe som är lagligt i inköpslandet. Att det är lagligt måste du själv försäkra dig om. Om läkemedlet är receptbelagt i något av länderna måste du ha recept. Läkemedlet måste vara godkänt både i Sverige och i det andra landet. Fråga apoteket vid tveksamhet. 

Observera att läkemedel till livsmedelsproducerande djur får du endast köpa på svenska apotek. För införsel av läkemedel som ska användas för annat än privat bruk, till exempel av veterinär i dennes yrkesutövning, gäller särskild reglering.

Se upp för olagliga nätapotek

Det finns de som säljer läkemedel olagligt på internet och de jobbar hårt för att få sina webbsidor att se äkta ut. De använder ord som ”godkända”, ”veterinär” eller ”farmaceut” när de i själva verket inte är det. Det är omöjligt att veta vad du ger djuret om du inte köpt medicinen från ett godkänt apotek. Det kan handla om allt från förfalskningar till produkter som innehåller en helt annan substans än vad som anges på förpackningen. Produkterna kan också ge oönskade biverkningar eller en överdosering.

Var extra uppmärksam om webbplatsen saknar kontaktuppgifter eller om du stöter på formuleringar så som ”Recept inget krav”/ ”No prescription required”. Lagliga apotek säljer inte receptbelagda läkemedel utan recept.

Produkter med påståenden om effekter mot sjukdomar

Säljare får bara påstå att produkter hjälper mot sjukdomar om de är godkända läkemedel. Det förekommer försäljning av produkter till både hästar, hundar, katter och andra djur där man påstår att de hjälper mot olika sjukdomar, fast produkten inte alls granskats av Läkemedelsverket och godkänts som läkemedel. Produkterna framställs också ofta som att de är ”naturliga” produkter, fast de inte är det. Du kan bli lurad och ditt djur kanske inte får den behandling det behöver. Om något låter för bra för att vara sant så är det ofta det!

 
 
 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies