Köpa läkemedel på internet

För att vara säker på att du får rätt läkemedel i rätt dos låt den EU-gemensamma symbolen för webbplatser som säljer läkemedel på internet visa vägen när du handlar dina läkemedel.

Det finns en EU-gemensam symbol som visar vilka som får sälja läkemedel på internet. Symbolen finns på alla webbplatser som säljer läkemedel på internet inom EU.

 

Genom att klicka på symbolen på webbplatsen du är inne på kan du avgöra om den har anmält webbhandel med läkemedel.
Så här går det till: 
- klicka på symbolen
- du kommer till en lista på Läkemedelsverkets webbplats
- webbhandlaren du klickat dig vidare från ska finnas med i listan
- klicka på handlarens länk i listan
- du ska nu komma tillbaka till webbhandeln du ville kontrollera
- nu vet du att webbplatsen är laglig

 

Godkända apotek i Sverige, även de som bedriver försäljning via internet, skyltar dessutom med den nationella apotekssymbolen. 

 

 

Tips för att handla läkemedel säkert

  • Lär dig känna igen den nationella apotekssymbolen och den EU-gemensamma symbolen för aktörer som säljer läkemedel lagligt. Handla inte läkemedel om du inte hittar någon av symbolerna.
  • Hos Läkemedelsverket finns listor på alla godkända apotek och registrerade försäljare av vissa receptfria läkemedel i Sverige, samt de som har registrerad handel med läkemedel på internet.
  • Det är ett krav på att du ska kunna visa upp ett giltigt recept när du hämtar ut dina receptbelagda läkemedel på apotek. Säljer aktören receptbelagda läkemedel utan att be om recept ska du inte handla av denna aktör.
  • Vad som klassificeras som receptbelagt läkemedel och vilka läkemedel som får skickas med post/föras in i ett land kan skilja från ett land till ett annat, även inom EU.

Vanliga kännetecken för olagliga nätapotek

De som säljer läkemedel olagligt på internet jobbar hårt för att se äkta ut. De använder ord som ”godkända”, ”legitimerade läkare/farmaceuter” när de i själva verket inte är det. Det är omöjligt att veta vad som är i tabletterna om du inte har köpt din medicin från en legal webbshop.

  • Webbplatsen saknar kontaktuppgifter till försäljaren/apoteket.
  • Stöter du på formuleringar så som: ”Recept inget krav” ”No prescription required”, ska du se det som ett varningstecken. För att kunna hämta ut receptbelagda läkemedel krävs det att du har ett giltigt recept.
 
 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies