Köpa bantningspiller på nätet

Det är vanligt med internetsidor som säljer bantningspiller. På sidorna ger man råd och tips om hur man på bästa sätt tappar extra kilon. Det är viktigt att veta att pillren kan vara helt okontrollerade och att innehållet kan vara farligt för hälsan.

Det finns inga enkla genvägar för att banta eller "bränna fett". Bär du på övervikt och behöver hjälp, kontakta din läkare för att få råd.

Läkemedelsverket har analyserat många bantningsprodukter som sålts på internetsidor, och sett att de ofta inte innehåller det som står på förpackningen. Tänk på att du aldrig kan se med blotta ögat vad en tablett egentligen innehåller. Känner du dig osäker, använd inte produkten.

Bantningspiller kan innehålla otillåtna ämnen

Det är vanligt med internetsidor som säljer bantningspiller för att möta upp efterfårgan på en "quick fix", men det är inte riktigt så enkelt. Ofta skriver man att pillrena är naturliga, ska öka fettförbränningen, minska hunger, detoxa kroppen eller något liknande. Det är viktigt att komma ihåg att produkterna kan vara okontrollerade, tillverkade under ohygieniska förhållanden och innehålla otillåtna ämnen som kan skada din hälsa allvarligt.

Substanser som hittats i bantningsprodukter

Nedan finner du en lista med exempel på substanser som Läkemedelsverket har funnit i olika bantningsprodukter. Du får också lite information om hur substanserna påverkar din kropp.

Sibutramin - Påverkar signalsubstanserna i central nervsystemet. Ingick i tidigare godkända läkemedel mot övervikt. Läkemedlen drogs in från marknaden 2010 på grund av ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.

Dinitrofenol (DNP) - Påverkar kroppens ämnesomsättning, vilket leder till att värmeenergi produceras och det finns risk för att kroppen överhettas. Flera dödsfall i Sverige och internationellt har kunnat kopplas till intag av DNP.

Senna - Ämnen i växtsläktet Senna har en laxerande effekt. Flera godkända läkemedel i Sverige som används mot förstoppning innehåller senna. Läkemedlen fungerar inte för den som vill gå ner i vikt. Långvarig användning kan påverka kroppens vätskebalans och leda till att man blir uttorkad. Senna kan också orsaka kramper och smärta i magen. Senna förekommer ofta i teer, som kan vara märkta "slimming tea" eller "bantningste".

Sköldkörtelhormon - Produkterna är ofta märkta Tyreoidea, Thyroid eller Thyroxin. Vid intag av sköldkörtelhormon kan man få samma symtom som vid överaktiv sköldskörtel, till exempel hjärtklappning, svettningar och diarré. Stora intag eller intag under lång tid kan leda till bland annat hjärt/kärlpåverkan som kan vara livshotande. Syntetiskt framställt levotyroxin (sköldkörtelhormon) och NDT (Natural Desiccated Thyroid), tyreoidea från grisar och kor, skrivs ut på recept.

Efedrin - Extrakt från arter i växtsläktet Ephedra innehåller bland annat ämnet efedrin. Efedrin används som luftrörsvidgande medel och för att motverka kraftiga blodtrycksfall. Ingår som aktivt ämne i flera godkända läkemedel i Sverige. Efedrin höjer blodtrycket och kan orsaka allvarlig påverkan på hjärt/kärlsystemet som kan vara livshotande.

Läkemedelsverkets laboratorieanalyser har också visat att bantningspiller kan innehålla ämnen som man verkligen inte förväntar sig. Till exempel har vi hittat potensmedel eller ämnen som finns i läkemedel för behandling av depression i bantningsprodukterna.

Bantningsprodukter med otillåtna ämnen måste inte vara piller, tabletter eller kapslar. De kan också vara till exempel pulverpåsar, bantningskaffe och bantningste.

Så här handlar du läkemedel säkert

Idag behöver du inte gå till ett apotek för att hämta ut dina läkemedel, det finns säker webbhandel. Låt den EU-gemensamma symbolen visa vägen till de som får sälja läkemedel på internet.

Gemensam EU-logga - Handel med läkemedel

 
 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies