Att köpa smärtstillande tabletter på nätet

Många smärtstillande läkemedel är narkotikaklassade. Det är bara godkända apotek som får lämna ut dem till dig efter du har fått ett recept från en läkare. Att själv köpa sina smärtstillande receptbelagda tabletter på nätet från någon annan än ett godkänt apotek är farligt eftersom du aldrig kan vara säker på vad tabletterna innehåller.

Det finns flera typer av smärta och många olika behandlingsmetoder, varav en är behandling med läkemedel. De läkemedel som många ofta brukar få vid akut och svår smärta är opioider. Opioider är narkotikaklassade läkemedel. Om den akuta smärtan inte avtar och istället övergår till en långvarig smärta är opioidbehandling ett undantag – inte en regel. Exempel på opioider är läkemedel som innehåller tramadol, kodein, morfin och oxikodon.

Har du smärta - uppsök sjukvården för att få rätt behandling

Online finns att köpa alla sorters receptbelagda smärtstillande kapslar och tabletter,  utan att säljaren kräver  recept. Försäljare som säljer receptbelagda läkemedel utan krav på receptet kan ge sken av att vara seriösa och påstå att legitimerade läkare och godkända apotek är inblandade i verksamheten när det i själva verket inte är så. Produkterna kan exempelvis ha utgånget datum eller vara förfalskade.

När du inte kan vara säker på vad tabletten innehåller går det heller inte att säga vilka risker du utsätter dig för eller hur du kommer reagera på tabletterna. Till exempel kan tabletterna påverka andra mediciner som du använder, din förmåga att köra bil eller ge dig bestående hälsoproblem.

Den smärtstillande effekten och biverkningarna av olika läkemedel kan skilja från person till person. Även ålder och andra sjukdomar är faktorer som spelar in, vilket din läkare tar hänsyn till vid val av läkemedel till dig. Därför bör man alltid rådgöra eller uppsöka sjukvården innan behandling och inte självmedicinera med receptbelagda tabletter du köpt utanför godkända apotek.

Låt symbolerna visa vägen till säker handel av läkemedel

Idag finns godkända apotek som säljer läkemedel på nätet. Därifrån kan du på ett säkert sätt få de läkemedel din läkare förskrivit till dig.

I Sverige känner du igen godkända apotek genom att de skyltar med den nationella apotekssymbolen.

Den EU-gemensamma symbolen visar vägen till alla webbplatser som får sälja läkemedel på internet inom EU, det vill säga apotek och webbutiker med försäljning av vissa receptfria läkemedel. Syftet är att du som konsument enkelt ska kunna avgöra om handeln är laglig, det vill säga vilka som får sälja läkemedel på internet inom EU.

Läkemedelsverket avråder från att beställa receptbelagda smärtstillande läkemedel på nätet från andra än apotek som är godkända inom EU.

 

Eu-symbol för laglig handel med läkemedel på internet

 

EU-gemensam symbol som visar vilka som får sälja läkemedel på internet.

 

Nationella apotekssymbolen

Symbol för godkända apotek i Sverige.

 
 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies