Kosmetika och barn

Användningen av kosmetiska produkter börjar tidigt i livet och de flesta barn kommer i kontakt med ett antal sådana produkter varje dag, t.ex. tandkräm och tvål. Kosmetiska produkter som är avsedda för barn ska vara särskilt anpassade för denna användning. Välj därför i första hand produkter riktade till barn.

I märkningen av kosmetiska produkter ska det alltid framgå

  • Hur produkten ska användas genom
     - en funktionsbeskrivning på svenska (t ex "ansiktsfärg", "tvål")
     - att produktens användning är helt uppenbar från produktens presentation
     - instruktioner på svenska om användningssättet inte är tydligt från ovanstående
  • Om det finns sätt produkten inte ska användas på (t ex "Använd inte kring ögonen") på svenska -det behövs inte på alla produkter, anges inget måste produkter vara säker för all avsedd användning
  • Vad produkten innehåller, alltså en innehållsförteckning där alla ingående ingredienser listas, ingrediensnamn anges med en internationell ordlista med namn på engelska och latin

Vet man om att ens barn är överkänslig mot ett visst ämne bör man alltså ta för vana att noggrant läsa igenom innehållsförteckningarna på produkter man tänkt börja använda. Undvik produkter som saknar användningsområde innehållsförteckning (men lägg märke till att innehållsförteckningarna även kan finnas på annat ställe än på själva förpackningen, t.ex. som bifogad etikett eller på skylt i anslutning till butikshyllan).

 

Produkttyper - att tänka på

Följande text går igenom ett antal kosmetiska produkter som barn kan tänkas använda och vad man kan tänka på när man ska välja produkt.

Rengörande produkter

Tvål, schampo och badskum är alla exempel på rengörande produkter. Dessa produkter innehåller ofta tensider som löser upp smutsen så att den kan sköljas bort, nackdelen är att tensiderna torkar ut huden. Många rengörande produkter innehåller parfym och en del parfymämnen kan framkalla allergier. När man väljer rengörande produkter åt barn bör man därför leta efter oparfymerade alternativ.

Tandkräm

Tandvården rekommenderar att barn kan börja använda fluortandkräm morgon och kväll från det att första kindtanden bryter fram. Fluor stärker och skyddar tänderna mot karies men allt för höga halter fluor är inte bra för barn att få i sig. Använd därför helst tandkräm som är anpassad för barn då dessa innehåller mindre mängd fluor. När man borstar tänderna på barn är det svårt att förhindra att en del av tandkrämen sväljs ned. För att undvika att barn får i sig för mycket fluor är det viktigt att inte sätta på för stor mängd tandkräm på tandborsten och att hjälpa barnet med tandborstningen. Följ därför doseringsanvisningarna på tandkrämen. Sådana anvisningar måste alltid finnas på fluortandkrämer.

Mjukgörande och skyddande produkter

Om barnets hud är torr kan man använda barnolja i badvattnet eller använda en hudkräm/lotion/salva för att få huden mjuk igen. För att komma till rätta med röda stjärtar eller liknande kan man ibland behöva använda en skyddande fet salva. När man väljer hudvårdsprodukter åt barn bör man försöka undvika parfymerade produkter då parfymämnen kan ha allergiframkallande egenskaper.

Våtservetter

Våtservetter är användbara vid t.ex. blöjbyte på resande fot då tillgången till vatten är liten. Vätskan som servetterna är fuktade med innehåller mestadels vatten men även andra ämnen ingår som parfym och konserveringsmedel vilka kan vara allergiframkallande. Konserveringsmedel är svårt att undvika då det behövs i produkterna för att undvika bakterietillväxt. Om du behöver använda våtservetter bör du i första hand välja oparfymerade alternativ.

Hårfärger

Permanenta hårfärger ska inte användas på barn under 16 år då dessa produkter innehåller starkt allergiframkallande ämnen. Om du som vuxen färgar håret själv hemma, var noga med att ta hand om resterna så att ditt barn inte riskerar att komma åt det. Tänk på att permanenta hårfärger absolut inte ska användas för att måla huden och att färg avsedd för huvudhår inte ska användas till att färga ögonfransar eller ögonbryn.

Tillfälliga tatueringar som överförs med vatten

Tillfälliga tatueringar kallas även de färdiga bilder som kan läggas på huden med hjälp av fuktade pappers- eller plastmatriser. Sådana tatueringar följer ibland med barntidningar eller i reklamerbjudanden. De är inte alls lika farliga som hennatatueringar, men kan i enstaka fall ge allergiska reaktioner. Använd endast sådana tatueringar om de har innehållsförteckning.

Tillfälliga tatueringar - hennatatueringar

Det kan vara lockande att låta barnen få tillfälliga tatueringar som målas direkt på huden. De brukar kallas för hennatatueringar (”black henna”) och erbjuds ofta på utlandssemestern, men även på marknader och festivaler i Sverige. Den färg som oftast används är hårfärg som färgar in ett tillfälligt mönster i huden. Se upp för detta, speciellt om den färg som används ska bli svart, då är det troligt att den innehåller ämnet parafenylendiamin, som är starkt allergiframkallande och kan ge upphov till livslånga allergiproblem med svåra eksem. De allergiska besvären är ofta fördröjda och uppstår vanligtvis när man kommit hem. Flera fall har förekommit i Sverige de senaste åren.

Kom ihåg att hårfärger absolut inte ska användas på huden och över huvudtaget inte på barn.

Barnsmink/ansiktsfärg

Visst kan det vara kul att låta barnen göra ansiktsmålningar ibland eller använda barnsmink men det är inte något de bör använda hela dagarna. Risken är att barnet utvecklar allergi eller reagerar mot något färgämne eller parfymämne i produkterna. Köp eller använd enbart produkter som har en innehållsförteckning.

Solskyddsprodukter

Den som vistas i stark sol riskerar att få hudcancer och barn som bränner sig i solen löper ökad risk för hudcancer senare i livet. Barn under ett år ska inte utsättas för direkt solljus och äldre barn som vistas i stark sol bör skyddas med kläder, solhatt samt solkräm på oskyddad hud. Tänk på att solen lyser som starkast mitt på dagen (mellan kl 11-15) och då är det extra viktigt att skydda sig eller försöka undvika solen. Smörj in huden med solkräm innan ni går ut i solen för att ha skydd från början. Det är viktigt att använda tillräcklig mängd solkräm (enligt anvisning på produkten) och att upprepa insmörjningen efter t.ex. bad eller handdukstorkning. Tänk på att solkräm aldrig ger ett fullständigt skydd mot solen.

Parfym/deodoranter

Barn kan bli varma och svettiga men obehaglig svettlukt börjar i regel utvecklas först under puberteten. Att använda parfym och deodorant på barn är därför oftast helt onödigt. Parfymämnen är dessutom ofta allergiframkallande varför det är olämpligt att utsätta barn för parfymer.

Talk

En del föräldrar föredrar att använda talk vid blöjbyte för att torka upp och förhindra/lindra röda stjärtar. Talk består av väldigt små partiklar som kan reta/irritera luftvägarna och lungorna om det andas in. Om man använder talk ska man därför se till att hålla det borta från barnets näsa och mun.

 

 
 

Giftinformationscentralen

Små barn utforskar sin omgivning med munnen och ibland kan de smaka på olämpliga saker. Kosmetika och hygienprodukter är i regel ofarliga att få i sig, men är man osäker kan man kontakta Giftinformationscentralen
(ring 010-456 67 00).

På Giftinformationscentralens webbplats finns Kemikalielistan där man hittar information om risker med vanliga kemiska produkter i hemmet.

 Om kemikalier på Giftinformationscentralens webbplats

   
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies