Särskilda produkttyper

För några kategorier av kosmetiska produkttyper finns det särskilda regler och/eller riktlinjer du behöver ta hänsyn till då du skall sätta dem på marknaden.

 

Sortera efter: A - Ö | Senaste överst


Liniment

Sportliniment klassificeras antingen som kosmetika, eller läkemedel och en bedömning görs i varje enskilt fall. Notera att kosmetiska produkter inte får marknadsföras som att de t.ex. har påverkan på blodcirkulation, muskler, leder eller verkar smärtlindrande.

Tandblekning

Den Europeiska kommissionen har i olika sammanhang klargjort att tandblekningsprodukter omfattas av bestämmelserna för kosmetiska produkter, då syftet med tandblekning är att förändra utseendet. Det innebär att dessa produkter inte ska vara CE-märkta enligt det medicintekniska regelverket.

Solskyddsmedel

Solskyddsmedel är en speciell grupp av kosmetiska produkter på grund av sin skyddande funktion. Därför finns det preciserade regler för dessa som du måste följa om du skall sätta solskyddsprodukter på marknaden.

Nagelprodukter

Produkter som används för att bygga konstgjorda naglar kan vara irriterande, allergiframkallande och innehålla begränsade ämnen, och därför ställs särskilda krav på märkning och hanteringen av produkterna

Håruträtningsprodukter

Vid marknadskontroll av håruträtningsprodukter har myndigheter inom EU hittat för höga koncentrationer av formaldehyd.

Hårfärgningsmedel

Hårfärgningsmedel används för att permanent eller tillfälligt färga kroppens hår.

 
 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@lakemedelsverket.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies