Här finner du behandlingsrekommendationen om initial handläggning och antibaktieriell behandling av hud- och mjukdelsinfektioner i öppenvård och tillhörande material. Webbpublicerad 2018-06-18. Tryckt version: 2018:(29)3.
Behandlingsrekommendation
Referens: Hud- och mjukdelsinfektion - behandlingsrekommendation: Information från Läkemedelsverket 2018;29(3):19–30.
Bakgrundsdokument
Ange referens till bakgrundsmanus: Efternamn, Förnamn. Titel. Information från Läkemedelsverket 2018;29(3):sida–sida.
Information från Läkemedelsverket nr 3 2018
Antibiotikaresistens är ett allvarligt problem som växer i hela världen, även i Sverige. För att motverka antibiotikaresistens krävs att man behåller fokus på rätt användning av antibiotika – och undviker onödig behandling. Detta tar behandlings-rekommendationen för hud- och mjukdelsinfektioner fasta på.
Denna rekommendation omfattar initial handläggning och antibakteriell behandling av hud- och mjukdelsinfektioner i öppenvård. Sedan Läkemedelverkets föregående behandlingsrekommendation publicerades år 2009 (Hud- och mjukdelsinfektioner) har resistensläget förändrats.
Behandlingsrekommendationen baseras på ett expertmöte som arrangerades av Läkemedelsverket i samarbete med Nationell arbetsgrupp Strama den 15–16 november 2017. SBU har deltagit i arbetet genom att bereda vetenskapligt litteraturunderlag. Vid mötet deltog representanter för berörda medicinska specialiteter samt experter från Folkhälsomyndigheten, SBU och Läkemedelsverket.
Huvudbudskap
- Om en hud- och mjukdelsinfektion behöver antibiotika behandlas används i första hand betalaktamantibiotika såsom flukloxacillin eller penicillin V.
- Streptokocker är fullt känsliga för penicillin V.
- Sårodling bör endast utföras om resultatet förväntas påverka handläggningen.
- Erysipelas och cellulit orsakas oftast av betahemolytiska streptokocker och behandlas i första hand med penicillin.
- Vid impetigo rekommenderas i första hand rengöring med tvål och vatten och avlägsnande av krustor.
- Abscesser behandlas i första hand med incision och dränering utan antibiotika.
- Hidradenitis suppurativa är en inflammatorisk sjukdom och en viktig differentialdiagnos till recidiverande furunkulos och abscesser.
- Infektion vid kattbett orsakas oftast av Pasteurella multocida som behandlas med penicillin V. Flukloxacillin, perorala cefalosporiner och klindamycin saknar effekt på P. multocida.
- Infektion vid hundbett och bett av människa behandlas med amoxicillin-klavulansyra.
Huvudbudskap vid akuta tillstånd
- Vid fotinfektion hos diabetiker ska kontakt tas med specialenhet för diabetesfotsår.
- Klinisk misstanke om nekrotiserande mjukdelsinfektion motiverar omedelbar transport till akutsjukhus och telefonkontakt med akutmottagningen.
- Klinisk misstanke om toxinchocksyndrom eller staphylococcal scalded skin syndrome, huvudsakligen hos barn, motiverar omedelbar transport till akutsjukhus och telefonkontakt med akutmottagningen.