Aktuella frågor under vår och sommar

Här har vi samlat länkar till ämnen som är aktuella under våren och sommaren.

Pollenallergi

Allergi innebär att kroppens immunförsvar överreagerar vid kontakt med ett visst ämne. Allergiframkallande ämnen kan till exempel vara pollen från olika växter som hassel, björk, gräs och gråbo. Det finns receptfria läkemedel som pollenallergiker kan använda både för att förbygga och behandla sina allergiska symtom.

 Receptfria läkemedel mot pollenallergi

Insektsbett & fästingöverförda infektioner

Insekter och småkryp kan orsaka många problem för människor, allt ifrån klåda och lokala reaktioner på kroppen till allvarliga infektionssjukdomar som TBE (fästingburen encefalit) och borrelia. Här hittar du information hur man kan förebygga och behandla några av dessa problem.

 Att behandla och förebygga borrelia

 Kemikalieinspektionens information om mygg och fästingmedel

 Folkhälsomyndighetens sjukdomsinformation om fästingburna sjukdomar

Vaccination inför resor

Vid utlandsresor kan du behöva vaccinera dig mot olika infektionssjukdomar. För att få reda på vilka vacciner som behövs för just ditt resmål kan du vända dig till en vaccinationscentral. På vår webbplats finns en sammanställning över vilka resevacciner som finns godkända i Sverige.

 Vacciner inför utlandsresan

Att ta med läkemedel på resan

Reglerna för att resa med läkemedel skiljer sig åt mellan världens länder. Om du använder läkemedel som är narkotikaklassade är det extra viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller och om det behövs intyg så att du kan ta med dig ditt läkemedel på resan.

 Resa med läkemedel

Solskyddsmedel

Solskyddsmedel används för att skydda huden mot solens ultravioletta strålning. Vilka solskyddsmedel som finns, hur de fungerar och vad som är viktigt att tänka på när man använder dem kan du läsa om här.

 Solskyddsmedel

Tatueringar med svart henna

Svarta hennatatueringar som målas på huden är ett återkommande problem under sommarsäsongen. Tatueringarna kan orsaka allergiska reaktioner som i värsta fall blir så kraftiga att de kräver akutvård och sjukhusvistelse.

 Tatuering med svart henna kan ge svåra hälsoproblem

Läkemedel och solljus

Vissa läkemedel kan orsaka hudreaktioner i kombination med solljus. Om man tar sådana läkemedel kan man få kraftig solbränna eller allergiska hudreaktioner av en kort vistelse ute i solen, även om man normalt sett tål solen bra.

 Läkemedel och solljus

Förgiftningar och ormbett

Sommaren kan innebära ökad risk för ormbett och förgiftningar av olika växter, bär, svampar, målarfärger och andra kemikalier. Vid akut förgiftning och ormbett är det viktigt med snabba åtgärder, till exempel att kontakta Giftinformationscentralen eller akutmottagning på sjukhus.

 Giftinformationscentralens webbplats 

Varning för Melanotan 2 – ”barbiedrogen”

Produkten uppges ge solbränna, viktminskning och ökad sexlust, men är inte godkänd för försäljning någonstans i EU.

GIF image, 7 x 7 Information om Melanotan 2 – "barbiedrogen"

 
 
 
 

Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala | 018-17 46 00 | registrator@mpa.se | Ytterligare kontaktinformation | Om cookies