Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Restsituationer

  • Publicerad: 7 februari 2018
  • Senast uppdaterad: 13 november 2024

En restsituation uppstår när läkemedelsföretag inte kan leverera läkemedel så att tillgång möter efterfrågan. Läkemedelsverket tar emot anmälningar om restsituationer och publicerar aktuell information.

Tjänst för att söka restanmälda läkemedel


Sök efter vilka läkemedel som restanmälts till Läkemedelsverket.

E-tjänst för restanmälan


E-tjänsten är till för läkemedelsföretag.

Innehavare av försäljningstillstånd för läkemedel i Sverige (MAH) och godkända ombud för dessa ska använda e‍-‍tjänsten för restanmälan.

Varför tar läkemedel slut?

Det kan finnas flera olika anledningar till att ett läkemedelsföretag tillfälligt inte kan tillhandahålla ett läkemedel. Det kan till exempel bero på problem i tillverkningen, brist på verksamt ämne eller en oväntat hög efterfrågan på läkemedlet.

Ett läkemedelsföretag kan också bestämma sig för att inte sälja sin produkt, de upphör då att tillhandahålla den eller avregistrerar den.

Vid brist på läkemedel arbetar man på flera håll för att hitta en lösning för hälso- och sjukvården och patienten.

Restsituation, restanmälan eller läkemedelbrist?

Restsituation

En restsituation uppstår när ett läkemedelsföretag under en period inte kan tillhandahålla ett läkemedel i en mängd som möter nationell efterfrågan i Sverige.

Restanmälan och restanmält läkemedel

En restanmälan är en anmälan av ett läkemedelsföretag till Läkemedelsverket om att en restsituation pågår eller förväntas uppstå. Läkemedlet är då restanmält.

Restnotering

Läkemedelsverket har tidigare använt begreppet restnotering synonymt med restsituation. Eftersom restnotering är ett vedertaget begrepp med en annan innebörd på apotek och i handeln har vi övergått till begreppen restsituation, restanmälan, restärende och läkemedelsbrist.

Läkemedelsbrist

Läkemedelsbrist är effekten av en restsituation ur ett användarperspektiv – ett tillstånd där läkemedel förskrivet på recept eller beställt av vården, eller på apoteket utbytbart alternativ, inte finns tillgängligt för användaren inom lagstadgad tid.

En läkemedelsbrist kan medföra olika grader av påverkan – låg, medelhög och hög – beroende på hur användaren påverkas. Begreppet användare inkluderar patienter, djurägare, hälso- och sjukvårdspersonal och apotekspersonal samt veterinärmedicinsk verksamhet.

Läkemedelsverket bedömer en läkemedelsbrist som kritisk om:

  • det gäller ett läkemedel som används för behandling eller förebyggande av livshotande tillstånd eller irreversibelt progressiv sjukdom, eller om bristen allvarligt kan skada folk- eller djurhälsan, och inga relevanta alternativ finns tillgängliga,
  • eller, när det gäller veterinärläkemedel, har en negativ inverkan på sjukdomskontrollprogram eller utgör ett hot mot en hållbar djurproduktion på regional eller nationell nivå.

En icke-kritisk läkemedelsbrist med hög påverkan innebär fortfarande att hälso- och sjukvård och veterinärmedicinsk verksamhet kan belastas tungt, och att patienter och djurägare kan påverkas negativt i stor utsträckning.

Rapporter från regeringsuppdrag

Relaterad information

Kontakta oss

Läkemedelsverket
Öppettider: vardagar 08.00-16.30
Växel: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se

Kontaktuppgifter