Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Köpa kosmetika

  • Publicerad: 16 januari 2020
  • Senast uppdaterad: 16 januari 2020

Kosmetiska produkter som säljs i Sverige är oftast säkra att använda. Men du som konsument bör ändå vara kritisk då du köper kosmetika, både från butiken på stan och på webben.

Köpa kosmetika på nätet

Var extra vaksam när du handlar produkter på webben. Webbshopar skickar ofta varor över hela världen och ibland uppfylls inte kraven vi har inom EU gällande innehåll, märkning och tillverkning.

Det kan ofta vara svårt att hitta den ansvarig för en webbshop. Det kan då bli omöjligt att reda ut vad som verkligen finns i en produkt och varifrån den kommer om man råkar ut för en oönskad effekt av produkten.

Köper du produkter från mindre kända webbutiker (inom eller utanför EU) är risken större att du stöter på hälsofarliga produkter. De kan till exempel: 

  • innehålla förbjudna ämnen
  • vara förorenade med bakterier eller
  • i själva verket vara läkemedel.

De stora aktörerna i Sverige och inom EU har i regel välkända produkter som är ämnade för europeiska marknaden och kan jämföras med köp i butik.

Kontrollera produktmärkningen innan du köper kosmetika i butik

 Märkningen ska innehålla:

  • en innehållsförteckning. Ingrediensnamn på kosmetika ska anges enligt en internationell namnlista som kallas för INCI (International Nomenclature for Cosmetic Ingredients)
  • eventuella varningstexter och användarinstruktioner skrivna på svenska
  • tydliga anvisningar om hur produkten ska användas
  • ett företagsnamn med en adress inom EU/EES. 

Om du skulle få hälsoproblem, en så kallad oönskad effekt, av produkten så går det inte att spåra tillverkaren eller säljaren av produkten utan en fysisk adress inom EU/EES. En adress till en webbplats räcker alltså inte.

Yrkesmässig användning

Vissa produkter är bara avsedda att användas av yrkesmässiga verksamheter, det gäller till exempel vissa hårfärger som frisörer använder. Köp därför inte produkter som privatperson om de är märkta med ”endast för yrkesmässig användning"

Marknadsföring av kosmetika

Var kritisk till all marknadsföring. Om det låter för bra för att vara sant så är det antagligen inte sant. Det är inte tillåtet att påstå att en kosmetisk produkt botar eller lindrar sjukdomar som till exempel psoriasis eller eksem. Köp inte sådana produkter.

Du kan också kontakta företaget för frågor.

Parfymerad kosmetika kan ge allergi

För att minska risken för allergi mot parfymämnen är det bra att undvika parfymerade produkter. Vissa kosmetiska produkter får sin doft från så kallade eteriska oljor, som även innehåller parfymämnen.

Piratkopierad kosmetika

Var uppmärksam på produkter som är billigare än normalt, det kan vara piratkopior. De är skickligt gjorda och det går ofta inte att skilja dem från originalet. Parfymer och smink är den typ av kosmetika som ofta förfalskas.

Tipsa Läkemedelsverket