Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Receptfri medicin mot pollenallergi

  • Publicerad: 1 april 2022
  • Senast uppdaterad: 2 april 2025

Lider du av kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva? Du är inte ensam, men med hjälp av receptfri medicin kan du ofta lindra pollenbesvären på egen hand.

Man som nyser med björkhängen i förgrunden

Så känner du igen pollenallergi

Ungefär 30 procent av Sveriges befolkning har pollenallergi. De vanligaste symtomen är att du får kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva. Allergin kan också göra att du känner dig trött och får klåda i näsa och hals.

Pollenallergi kan likna besvären vid förkylning. En skillnad är dock att en vanlig förkylning oftast går över inom en vecka medan pollenallergi varar i flera veckor. Symtomen kan också variera från dag till dag.

Receptfri behandling för vuxna

Genom att behandla din pollenallergi kan du dämpa besvären och ibland slippa dem helt. Det finns flera läkemedel som du kan köpa receptfritt på apotek och i vanliga butiker. Fråga på apoteket om du känner dig osäker på vad du ska välja.

Om du har svåra besvär eller behöver bedömning av dina symtom bör du prata med din vårdcentral eller 1177.

Receptfria mediciner mot pollenallergi

Det finns olika typer av läkemedel som du kan köpa receptfritt mot pollenallergi. Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan, där hittar du viktig information om vad du ska tänka på när du använder läkemedlet.

Antihistaminer

  • finns receptfritt som ögondroppar, nässpray, tabletter och i flytande form
  • minskar de allergiska besvär som ämnet histamin orsakar
  • ger snabb effekt

Nässpray med kortison

  • lindrar svullnad och irritation i näsan
  • verkar genom att minska inflammation
  • kan behöva tas några dagar innan full effekt

Ögondroppar med natriumkromoglikat

  • lindrar och motverkar allergiska besvär i ögat
  • kan behöva tas några dagar innan full effekt

Övriga nässprayer

  • nässpray med ipratropium är snabbverkande mot rinnsnuva
  • nässpray med flutikason och azelastin är en kombination av kortison och antihistamin

Vanliga frågor om receptfri pollenmedicin

När pollensäsongen sätter fart är det många som kontaktar vår läkemedelsupplysning med frågor om receptfria pollenmediciner. Här nedan har vi sammanfattat svar på några av de vanligaste frågorna.

Hur länge kan jag använda receptfria läkemedel mot pollenallergi?

Du kan använda receptfria mediciner under hela pollensäsongen, så länge du har allergiska besvär. Det kan också vara bra att påbörja behandlingen innan du får besvär eftersom det oftast tar tid att bygga upp effekt.

Vilka läkemedel är det bäst att börja med?

Vilken behandling som fungerar bäst varierar från person till person. Om du upplever besvär i näsa och ögon, så är det bra att börja med nässpray och/eller ögondroppar. Känner du att du inte får tillräcklig lindring kan du sedan lägga till antihistaminer i din behandling.

Kan jag ta fler tabletter än vad som står på förpackningen?

Nej, om du tar receptfri medicin bör du inte ta mer än vad som står i bipacksedeln. Undantaget är om din läkare har ordinerat dig att göra så. Prova i stället att byta till en annan sort som förhoppningsvis fungerar bättre för dig. Om den receptfria behandlingen inte hjälper bör du kontakta sjukvården.

Kan jag kombinera flera receptfria läkemedel?

Ja, om du har kraftig allergi eller olika typer av besvär kan du behöva ta flera receptfria läkemedel samtidigt. Ett exempel är att du tar antihistamintabletten i kombination med ögondroppar och nässpray. Däremot ska du inte ta flera olika antihistamintabletter på samma gång. Prata med din vårdcentral eller fråga personalen på apoteket om du behöver vägledning.

Ska jag tänka på något särskilt när jag använder nässpray?

Ja, om du tar nässpray med kortison kan det ta några dagar innan det ger full effekt. Därför bör du ta det förebyggande och regelbundet. Tänk också på att inte använda snabbverkande och avsvällande nässprayer som är avsedda för förkylning. Dessa hjälper inte mot allergiska besvär och får bara användas i 7–10 dagar.

Blir man trött av antihistaminer?

Nej, de flesta receptfria antihistaminerna brukar inte orsaka trötthet. Moderna antihistaminer har i allmänhet få eller lindriga biverkningar. För äldre allergiläkemedel är däremot trötthet en vanlig biverkning.

Finns det något annat än läkemedel jag kan använda?

Ja, det finns nässprayer som sköljer rent näsan från pollen, till exempel koksaltlösning. Fråga på ditt apotek om vilka produkter som finns tillgängliga.

Ställ din fråga till oss

Läkemedelsupplysningen är en upplysningstjänst dit du kan vända dig för att ställa frågor om dina mediciner. Om du inte hittade svaret på din fråga här, så kan du ställa den direkt till oss i vårt frågeforum.

Du kan även kontakta oss på telefon.

Andra sätt att lindra pollenbesvären

Att behandla allergin med medicin kan ge bra lindring. Men det finns också andra sätt att minska besvären:

  • Byt kläder efter att du har varit utomhus.
  • Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.
  • Torka kläderna inomhus efter att du har tvättat.
  • Undvik kontakt med husdjur som har varit ute och fått pollen i pälsen.
  • Undvik att vara på en nyklippt gräsmatta.

Barn och ungdomar

Barn kan också få besvär av pollenallergi. Vanliga symtom är att barnet är snorigt, nyser mycket och har besvär med klåda i näsa och svalg. Ibland kan besvären också visa sig i form av trötthet och huvudvärk.

Om du misstänker att ditt barn har pollenallergi ska du i första hand vända dig till sjukvården för att få konstaterat att besvären beror på allergi. Beroende på barnets ålder finns olika receptfria alternativ att välja på.

En pojke blåser på en maskros

Receptfri medicin för barn i olika åldrar

Om ditt barn har konstaterad pollenallergi av sjukvården går det bra att behandla med receptfria mediciner under pollensäsongen. Kontakta en läkare eller fråga på apotek om du behöver hjälp att välja rätt.

Åldersgränserna här nedan gäller när du köper receptfria mediciner. Om ditt barn har fått medicin på recept eller om en läkare har rekommenderat ett receptfritt läkemedel, så kan lägre åldersgränser gälla.

Ingen åldersgräns

  • Ögondroppar som innehåller levokabastin eller natriumkromoglikat
  • Nässpray som innehåller levokabastin

Från 3 år

  • Ögondroppar som innehåller ketotifen

Från 6 år

  • Nässpray som innehåller budesonid
  • Oral lösning som innehåller desloratadin eller loratadin
  • Tabletter som innehåller cetirizin
  • Vissa tabletter som innehåller loratadin (åldersgränsen står i bipacksedeln)

Från 12 år

  • Nässpray som innehåller flutikason
  • Tabletter som innehåller cetirizin, loratadin, desloratadin, ebastin eller fexofenadin

Gravida och ammande

Det finns flera receptfria allergimediciner som du kan använda under graviditet och amning. I första hand är lokal behandling med ögondroppar och nässpray att föredra, men det finns även allergitabletter med antihistamin som är säkra att använda.

Om du inte har haft besvär med pollenallergi tidigare bör du först kontakta din barnmorska eller läkare för att konstatera att det handlar om allergi.

En kvinna sitter på huk vid en barnvagn mitt i en allé av träd

Receptfri medicin för gravida och ammande

Du som har konstaterad allergi och/eller har använt receptfria mediciner tidigare kan använda följande läkemedel:

  • Ögondroppar som innehåller levokabastin eller natriumkromoglikat. Om du ammar kan du även ta ögondroppar med ketotifen.
  • Nässpray som innehåller levokabastin. Det finns inte heller några kända risker vid tillfällig användning av receptfri kortisonnässpray.
  • Tabletter som innehåller desloratadin eller loratadin. Om du ammar kan du även tillfälligt använda tabletter med cetirizin och fexofenadin.

Om du har receptbelagda mediciner eller behöver använda läkemedel under en längre tid bör du kontakta sjukvården för att få råd kring hur du ska göra.

Annan information i bipacksedeln

I bipacksedeln till tabletter med desloratadin eller loratadin står det att läkemedlet inte rekommenderas under graviditeten. Anledningen är att det inte har gjorts studier på gravida när läkemedlet godkändes. I dag finns däremot en betryggande erfarenhet från sjukvården att både loratadin och desloratadin är säkra att använda under graviditet och amning.

Var uppmärksam på astma

Många pollenallergiker får även besvär med astma under pollensäsongen. Astmabesvären blir värre om det är mycket pollen i luften. Om du upplever besvär med hosta och andning ska du prata med din vårdcentral eller 1177.

Relaterad information

Kontakta oss

Läkemedelsupplysning för oberoende information om läkemedel

Läs svar på frågor och ställ frågor i Läkemedelsverkets frågeforum.

Telefonnummer: 0771-46 70 10 

Öppettider: helgfria vardagar 09.00–17.00.