Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Läkemedel för människor

  • Publicerad: 21 oktober 2019
  • Senast uppdaterad: 31 januari 2023

En klinisk läkemedelsprövning är en undersökning som syftar till att till exempel upptäcka eller verifiera de kliniska, farmakologiska och farmakodynamiska effekterna av ett läkemedel.

Syftet med prövningen kan också vara att identifiera eventuella biverkningar, studera absorption, distribution, metabolism och utsöndring av ett läkemedel i syfte att säkerställa dess säkerhet och effekt.

Kliniska läkemedelsprövningar ska genomgå vetenskaplig och etisk granskning och få tillstånd efter granskning av Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten i Sverige. I vissa fall behövs även ett godkännande från Regionalt biobankscentrum eller biobank.

Hitta pågående kliniska prövningar

Det finns en gemensam digital karta som patienter och sjukvård kan använda, som ger aktuell information om pågående kliniska studier i Europa.

Kartan bygger på den offentliga informationen i en EU-gemensam webbportal. Den förbättrar sättet som användare kan söka och hitta information om kliniska prövningar.

Användare kan söka efter studier baserat på geografiskt område och medicinskt tillstånd.

Sökresultaten visar kontaktuppgifter till personer som är ansvariga för studierna, vilket gör det möjligt för patienter och anhöriga att direkt ta kontakt för att fråga om möjligheten att delta i en viss studie.

Vad är CTIS?

Clinical Trials Information System (CTIS) är en EU-gemensam webbportal och databas för kliniska prövningar där ansökningshandlingar skickas in och utreds. I den publika delen av CTIS går det att söka och läsa den information som offentliggörs.

Kontakta oss

Enheten för kliniska prövningar och licenser
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Telefon: 018-17 42 69
Telefontider: måndag, onsdag‍-‍fredag 10.00-‍11.00. Tisdag stängt.

Telefontider under sommar (vecka 26‍-‍32) och jul (vecka 52‍-‍2): Tisdag och torsdag 10.00-‍11.00.

Kontaktuppgifter