Via mun - oralt
- Publicerad: 18 november 2019
- Senast uppdaterad: 7 maj 2020
Det finns både fasta och flytande beredningsformer som tas via munnen.
Tabletter och kapslar är de vanligaste fasta orala beredningsformerna. Till de yngsta barnen finns ofta flytande beredningar, granulat, pulver samt munsönderfallande tabletter. Orala läkemedel kan ha obehaglig smak vilket kan inverka på läkemedelsbehandlingen. Den aktiva substansens stabilitet samt beredningsformens avsedda funktion påverkar om tabletten/kapseln kan delas/öppnas och administreras utan att effekten påverkas. Tabletter och kapselinnehåll kan i vissa fall även slammas upp/lösas i vätska.
Tabletter och kapslar
Går tabletten att dela? Information om delbarhet finns för en del läkemedel i produktresumén (i avsnitt 3) och handlar om noggrannhet med doseringen. Tabletters brytskåra kan ha olika syften:
- skåran finns för att dela tabletten i två lika stora delar (samma dos läkemedel i båda delarna)
- skåran finns för att underlätta nedsväljning, men båda delarna måste intas vid samma tillfälle
- ibland finns en skåra av tillverkningstekniska orsaker, och tabletten ska inte delas
- om inte annat anges i produktresumén bör tabletter inte delas i mer än två delar på grund av otillräcklig doseringsnoggrannhet.
Hårda gelatinkapslar kan i vissa fall öppnas och innehållet lösas/slammas upp i vätska eller blandas med mat under förutsättning att den aktiva substansen inte påverkas eller att kapselns dragering är magsaftresistent eller fyller en depåfunktion. I de fall kapseln innehåller en substans som utgör en arbetsmiljörisk är det olämpligt att öppna den.
Förmågan att svälja tabletter är till viss del knuten till barnets ålder, men stora individuella skillnader förekommer. Tablettens form, storlek och yta har betydelse för hur lätt en tablett kan sväljas ner. Barn under två år har generellt svårt att svälja tabletter och kapslar och för dessa barn kan granulat, pulver, minitabletter (< 2 mm) och flytande beredningsformer vara ett bättre alternativ.
Ålder |
Tablett-/kapselstorlek |
2 < 6 år |
4 mm |
6 < 12 år |
7–10 mm |
> 12 år |
Som för vuxna |
Tabell 1. Tablettstorlekar för barn i olika åldrar. Detta har testats i kliniska studier.
Andra orala beredningsformer som kan vara lämpliga för barn, om önskad styrka finns tillgänglig, är munsönderfallande tabletter, dispergerbara tabletter, brustabletter och tuggtabletter. Brustabletters lämplighet kan vara begränsad på grund av dess höga elektrolytinnehåll samt den vätskevolym som krävs för att lösa tabletten. Tuggtabletters storlek och, hos små barn, risken för kvävning kan begränsa lämpligheten.
Flytande former
Flytande beredningsformer underlättar individuell dosering till barn i olika åldrar. Volym, konsistens och smak har betydelse för hur väl barnet accepterar läkemedlet. Doseringsmått med relevant gradering för tillräcklig doseringsnoggrannhet ska användas. Vissa flytande beredningsformer är hyperosmolära och bör blandas med oberikad föda eller sondnäring för att hyperosmoläriteten inte ska öka ytterligare, förutsatt att det inte föreligger en interaktion mellan läkemedlet och födan/sondnäringen.
Underburna barn och spädbarn är extra känsliga för tillförsel av hyperosmolära läkemedel, ensamt eller tillsammans med kraftigt berikad föda, på grund av risk för skador på tarmslemhinnan.