Sanktionsavgifter för företag
- Publicerad: 21 juni 2023
- Senast uppdaterad: 28 november 2024
Sedan den 1 juli 2023 finns en lagstiftning om sanktionsavgifter för läkemedelsföretag som inte meddelat att försäljning av ett nationellt godkänt läkemedel för människa upphör tillfälligt eller permanent.
Allmänt om sanktionsavgifterna
Tillgång till läkemedel är en viktig fråga för Läkemedelsverket, som arbetar både för att motverka att restsituationer uppstår och för att lindra konsekvenserna vid rest. Arbetet bedrivs tillsammans med andra aktörer som till exempel apotek, hälso- och sjukvården, branschorganisationer och andra myndigheter. En viktig del i arbetet är att analysera tillgänglig information om restsituationer av läkemedel.
Läkemedelsverkets möjlighet att utfärda sanktionsavgifter behövs då en stor del av det totala antalet restanmälningar sker samma dag eller efter restsituationens början. Sanktionsavgifterna är tänkta att vara ett verktyg för att skapa mer tid för att hitta alternativa läkemedel vid en restanmälan. Detta kan bidra till att förbättra patientsäkerheten och folkhälsan i Sverige.
Eftersom sanktionsavgifter ligger nära det straffrättsliga området är det viktigt att beakta rättssäkerhetsaspekter.
Att besluta om sanktionsavgifter
Meddelarskyldighet
Den som har fått ett läkemedel för människa godkänt för försäljning enligt någon av de nationella procedurerna ska enligt 4 kap. 18 § läkemedelslagen (2015:315) minst två månader i förväg meddela Läkemedelsverket om försäljningen av läkemedlet upphör tillfälligt eller permanent på den svenska marknaden. Det kallas meddelarskyldighet.
När en situation där försäljningen upphör tillfälligt eller permanent uppstår eller beräknas uppstå inom två månader, ska alltså innehavaren av godkännandet för försäljning av ett läkemedel meddela detta till Läkemedelsverket. Skyldigheten att meddela gäller oavsett om innehavaren av godkännandet agerar med uppsåt eller av oaktsamhet.
Enligt 4 kap. 18 § finns utrymme för att ett meddelande kan lämnas senare än två månader i förväg om det finns särskilda skäl. Särskilda skäl kan finnas när innehavaren av godkännandet för försäljning inte själv haft tillgång till informationen förrän vid en senare tidpunkt (se prop. 2005/06:70 s. 106).
Parallellimportörer omfattas inte av meddelarskyldigheten då de inte är att betrakta som innehavare av godkännandet för försäljning.
När får beslut om sanktionsavgift fattas?
Om den som har fått ett läkemedel för människa godkänt för försäljning inte har meddelat att försäljningen upphör tillfälligt eller permanent enligt 4 kap. 18 § läkemedelslagen, får Läkemedelsverket ta ut en sanktionsavgift för överträdelsen. Detta framgår av 14 kap. 4 § läkemedelslagen.
Sanktionsreglerna är endast tillämpliga vid överträdelse av meddelarskyldigheten avseende läkemedel för människa.
Ikraftträdande och övergångsbestämmelser
Bestämmelserna om sanktionsavgift i 14 kap. läkemedelslagen trädde ikraft den 1 juli 2023. Enligt övergångsbestämmelserna ska bestämmelserna om sanktionsavgift endast tillämpas på överträdelser som har ägt rum efter det att de nya bestämmelserna har trätt i kraft.
Läkemedelsverkets tolkning är att sanktionsbestämmelserna kan tillämpas på situationer då försäljningsuppehåll uppstått från den 1 september 2023 eller senare och där meddelarskyldigheten alltså inträffat tidigast den 1 juli 2023.
Meddelarskyldigheten och sanktionslagstiftningen gäller även anmälningar om försäljningsuppehåll (temporära eller permanenta) som görs i LiiV.
Förbud mot dubbelbestraffning
Den enskildes rätt att inte bli lagförd eller straffad två gånger för samma gärning regleras i artikel 4 i sjunde tilläggsprotokollet till den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen).
För att undvika dubbla sanktioner i form av både sanktionsavgift och vite finns därför ett förbud i 14 kap. 6 § läkemedelslagen mot att en sanktionsavgift får tas ut för en överträdelse som omfattas av ett föreläggande som har förenats med vite, om en ansökan om utdömande av vitet har gjorts. Ett föreläggande om vite hindrar dock inte ett förfarande med sanktionsavgift så länge som Läkemedelsverket inte har ansökt om utdömande av vitet.
Preskription
Av 14 kap. 8 § läkemedelslagen framgår en bortre tidsgräns för när en sanktionsavgift får beslutas. Enligt bestämmelsen får en sanktionsavgift inte beslutas om den som avgiften ska tas ut av inte har fått tillfälle att yttra sig inom fem år från den dag då överträdelsen ägde rum.
Tidsfristen räknas från när överträdelsen, det vill säga den otillåtna eller felaktiga handlingen, ägde rum. När det gäller överträdelser som är pågående, börjar preskriptionstiden löpa först när överträdelsen har upphört (prop. 2022/23: 45 s. 78).
Så bestäms avgiftens storlek
Nedan hittar du information om hur storleken på sanktionsavgiften ska bestämmas.
Sanktionsavgiftens storlek
Sanktionsavgift får enligt 14 kap. 5 § läkemedelslagen tas ut med ett belopp som bestäms med hänsyn till överträdelsens allvar och omständigheterna i övrigt. Sanktionsavgiften ska bestämmas till lägst 25 000 kronor och högst 100 000 000 kronor.
Bestämmelserna om sanktionsavgifter är ny lagstiftning från 1 juli 2023 och det saknas därför praxis. Ledning får i stället hämtas från uttalanden i förarbetena (prop. 2022/23:45 s. 52 f. och 76 f.). Där framgår bland annat att med överträdelsens allvar avses överträdelsens omfattning och den typiska faran som överträdelsen medför.
Aspekter att beakta är hur lång tid överträdelsen har pågått (till exempel kontinuerligt eller vid enstaka tillfällen) och överträdelsens omfattning. Utgångspunkten vid denna bedömning är vad överträdelsen innebär för kostnader och risker när något meddelande om uppehåll av försäljning av ett godkänt humanläkemedel inte inkommit till Läkemedelsverket, eller inkommit för sent.
Frågan om överträdelsens allvar får avgöras med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet och det ska beaktas att sanktionsavgiften står i proportion till överträdelsens allvar. Den andra aspekten som ska beaktas är "omständigheterna i övrigt". Omständigheterna i övrigt är till exempel verksamhetsutövarens storlek och ekonomiska förmåga.
Nedsättning av sanktionsavgift
En sanktionsavgift får enligt 14 kap. 7 § läkemedelslagen sättas ned helt eller delvis om överträdelsen är ringa eller om det annars med hänsyn till omständigheterna skulle vara oskäligt att ta ut avgiften. Vid denna bedömning ska Läkemedelsverket särskilt beakta
- om överträdelsen berott på en omständighet som den avgiftsskyldige varken förutsåg eller borde ha förutsett eller inte kunnat påverka
- vad den avgiftsskyldige har gjort för att undvika överträdelsen
- om överträdelsen i övrigt framstår som ursäktlig.
Nedsättningsgrunderna får bedömas med utgångspunkt från omständigheterna i det enskilda fallet. Frågan om nedsättning ska medges eller inte ska avgöras genom en helhetsbedömning.
I förarbetena nämns exempel på omständigheter som kan beaktas för att medge hel eller delvis nedsättning (prop. 2022/23:45 s 54 och 77 f.). Några exempel som nämns är
- om överträdelsen berott på en omständighet som den avgiftsskyldige varken förutsåg eller borde ha förutsett eller inte kunnat påverka. Som exempel kan nämnas att en strejk utbrutit någonstans i distributionskedjan eller någon annan omständighet som inte går att förutse, till exempel sjukdom hos den som ansvarar för anmälan och att denne inte heller förmått att uppdra åt någon annan att göra det eller att efterfrågan på produkten ökat kraftigt.
- om överträdelsen i övrigt framstår som ursäktlig. Det kan till exempel vara fråga om rena engångsföreteelser som inte ger intryck av att vara särskilt kvalificerade och som inte har fått några uppenbara eller i vart fall inte avsevärda negativa konsekvenser.
- om överträdelsen har upphört och innehavaren av godkännandet för försäljning av läkemedlet självmant har vidtagit adekvata åtgärder för att förhindra att överträdelsen upprepas.
Det anses däremot inte vara oskäligt att ta ut en sanktionsavgift när överträdelsen exempelvis berott på att en ekonomisk aktör inte känt till reglerna eller på dålig ekonomi, tidsbrist eller bristande rutiner.
Verkställa beslut om sanktionsavgift
Betalning av sanktionsavgift
Sanktionsavgifter ska tillfalla staten och betalas till Läkemedelsverket inom 30 dagar från det att beslutet om att ta ut avgiften har fått laga kraft eller inom den längre tid som anges i beslutet, se 14 kap. 9 § läkemedelslagen och 8 kap. 7 § läkemedelsförordningen (2015:458).
Om den som är skyldig att betala sanktionsavgift inte gör det kan beslutet om sanktionsavgift verkställas när beslutet vunnit laga kraft. Detta innebär att beslutet gäller som en exekutionstitel. Det innebär i sin tur att det inte krävs att Läkemedelsverkets beslut om sanktionsavgift fastställs på något annat sätt, till exempel genom dom, innan verkställighetsåtgärder kan vidtas av Kronofogdemyndigheten.
Vid sådan verkställighet ska lagen (1993:981) om indrivning av statliga fordringar tillämpas.
När beslut om sanktionsavgift inte längre får verkställas
En sanktionsavgift som inte verkställts inom fem år från det att beslutet vunnit laga kraft, faller bort och kan alltså inte krävas ut, se 14 kap. 10 § läkemedelslagen.
Övrig information
Ansvarsfördelning i arbetet med att förebygga restsituationer
Läkemedelsföretagen har meddelarskyldighet och restsituationer ska anmälas till Läkemedelsverket enligt Läkemedelslagen. God framförhållning ger möjligheter till samverkan för att hitta säkra och effektiva alternativ inför kommande restsituationer och ökar möjligheterna till patientsäker vård.
Läkemedelsverkets roll är att ta emot, analysera och förmedla information om restsituationer samt ge information om möjliga läkemedelsalternativ då sådana finns. Tillgänglighet till säkra läkemedel till förmån för patientsäkerheten är ett fokusområde för myndigheten.
Läkemedelsverket ska även tillhandahålla en struktur för samverkan och samordning mellan aktörer rörande kritiska eller potentiellt kritiska bristsituationer samt informera om juridiska förutsättningar för hantering av bristsituationer.
Möjliga åtgärder för kommande restsituationer
I första hand är det viktigt att läkemedelsföretagen i god tid, det vill säga två månader i förväg meddelar kommande restsituationer till Läkemedelsverket. Detta ger mer tid för samverkan och dialog med olika involverade parter samt möjlighet att undersöka tänkbara åtgärder, som exempelvis
- alternativa förpackningsstorlekar och andra styrkor av aktuell produkt
- alternativa produkter i samma styrka med samma aktiva substans
- alternativa produkter med annan aktiv substans inom samma ATC-klass
- att läkemedelsföretaget utreder möjlig tillgång till utländska förpackningar och ansöker om dispens hos Läkemedelsverket
- förskrivning av läkemedel på licens, som är ett försäljningstillstånd till apotek att sälja ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. Förskrivare skapar en licensmotivering och att ett apotek gör en licensansökan.
Frågor och svar
Vad är en restsituation?
En restsituation uppstår när ett läkemedelsföretag tillfälligt inte kan
tillhandahålla ett läkemedel i en mängd som möter nationell efterfrågan i Sverige.
Vad är en restanmälan?
En restanmälan är en anmälan av ett läkemedelsföretag till Läkemedelsverket om att en restsituation pågår eller förväntas uppstå. Läkemedlet är då restanmält och företaget lämnar uppgifter om till exempel prognos för start- och slutdatum, förpackningsstorlekar med mera.
När ska företagen anmäla en restsituation?
Senast två månader innan restsituationen beräknas starta. Om det finns särskilda skäl kan en restanmälan som görs senare än två månader före uppkommen restsituation ändå godtas.
Detta gäller även vid anmälning av planerade försäljningsuppehåll i LiiV.
Vad är en bristsituation?
Läkemedelsbrist är effekten av en restsituation ur ett användarperspektiv – ett tillstånd där läkemedel förskrivet på recept eller beställt av vården, eller på apoteket utbytbart alternativ, inte finns tillgängligt för användaren inom lagstadgad tid.
När är en bristsituation kritisk?
När det gäller ett läkemedel som används för behandling eller förebyggande av livshotande tillstånd eller irreversibelt progressiv sjukdom, eller om bristen allvarligt kan skada folk- eller djurhälsan, och inga relevanta alternativ finns tillgängliga. Eller, när det gäller veterinärläkemedel, har en negativ inverkan på sjukdomskontrollprogram eller utgör ett hot mot en hållbar djurproduktion på regional eller nationell nivå.
Hur ska man tänka kring dispensläkemedel och restanmälan?
En restsituation upphör generellt inte förrän ordinarie produkt på nytt finns på marknaden och kan möta efterfrågan.
Kommer Läkemedelsverkets rutiner kring hantering av dispens- och licensansökningar att förändras i och med den nya lagstiftningen?
Nej, dispensansökningar hanteras i prioriterad ordning som tidigare. Det påverkar inte restanmälan som inte avser dispensläkemedel.
Vad gäller för centralt godkända läkemedel?
Centralt godkända läkemedel omfattas inte av sanktionslagstiftningen, men Läkemedelsverket tar ändå tacksamt emot anmälningar även för dessa läkemedel.
Var ligger bevisbördan i ett sanktionsärende?
På Läkemedelsverket initialt. Under vissa förutsättningar faller bevisbördan över på företaget.
Vilken myndighet kommer att utreda ärenden om restsituationer som kan bli aktuella för och sedan utfärda sanktionsavgift?
Läkemedelsverket.
Vilken myndighet kommer att utfärda sanktionsavgifterna och få pengarna?
Sanktionsavgifterna utfärdas av Läkemedelsverket men pengarna tillfaller staten.
Vad gäller för produkter inom "Periodens vara"?
Den nya lagstiftningen gäller även för produkter i systemet för periodens vara.
Företag ska anmäla restsituation även för dessa produkter i de fall det enskilda företaget inte kan leverera för de beställningar man får, helt oavsett alla andra omständigheter.
Det handlar alltså inte om att kunna möta hela den nationella efterfrågan.
Gäller sanktionsavgifterna både MAH och ombud?
Enligt den nya lagstiftningen är det MAH som kan bli föremål för sanktion vid sen anmälan om restsituation eller om försäljning upphör tillfälligt eller permanent. Sedan kan det finnas delegering och interna avtal/regler mellan MAH och ombud vad gäller vem som i praktiken anmäler restsituationer. Det är därför viktigt att MAH och ombud har välfungerande rutiner för anmälan av restsituationer enligt regelverket.
Kontakta oss
Enheten för läkemedelstillgänglighet
Telefon: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se