Lämna tillbaka eller slänga medicin
- Publicerad: 23 oktober 2019
- Senast uppdaterad: 16 september 2020
Om du upptäcker ett fel eller att något inte fungerar med ditt läkemedel kan du enligt lag lämna tillbaka det, alltså reklamera det, till ett apotek. Apotek tar även emot gamla och överblivna läkemedel.
Reklamera mediciner med fel
Läkemedel kan reklameras på alla apotek, men i första hand är det bra att lämna tillbaka produkten där den köptes. Ett öppenvårdsapotek ska ta emot och hantera reklamationer oavsett om läkemedlen har utlämnats av öppenvårdsapoteket eller av någon annan. Övriga som säljer läkemedel behöver bara behandla reklamationer av läkemedel som finns i deras eget sortiment och oavsett om de har sålt den aktuella produkten eller ej.
Rätten att lämna tillbaka läkemedel gäller också om varan är inköpt via internet. Det apotek eller försäljningsställe där du har köpt läkemedlet har en skyldighet att ta emot läkemedlet.
Apoteket eller butiken skickar din reklamation till läkemedelsföretaget. Företaget är skyldigt att följa upp alla reklamationer som kommer in och ta reda på vad som kan ha hänt. Oftast behöver företaget produkten för att kunna göra en bra bedömning. Därför ska du ta med så mycket som möjligt av förpackningen och innehållet till apoteket eller butiken.
Du kan också kontakta Läkemedelsverket via e-post eller post.
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Post:
Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
Återlämna medicin
Apotek kan göra återköp av läkemedel, men får däremot inte sälja det återköpta läkemedlet vidare till en annan kund. Det beror på att de måste kunna garantera förvaringen och säkerställa kvaliteten på produkten.
Vid distanshandel finns också en lagstadgad ångerrätt som innebär att köparen har 14 dagar på sig att ångra ett köp som har skett på distans, till exempel via nätet.
Hantera gammal eller överbliven medicin
Apotek är skyldiga att ta emot och hantera läkemedelsavfall som uppkommer hos hushåll. Med läkemedelsavfall menas till exempel överblivna läkemedel eller läkemedel med passerat utgångsdatum.
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Läkemedelsverkets frågeforum