Nyttan av vacciner
- Publicerad: 15 januari 2020
- Senast uppdaterad: 15 januari 2020
Vaccination är en av de mest effektiva medicinska åtgärderna för att förebygga smittsamma sjukdomar och har använts i folkhälsoarbetet i över 50 år. Vacciner stimulerar kroppens immunförsvar på liknande sätt som vid en riktig infektion, men utan att man blir infekterad. När kroppen sedan utsätts för samma smittämne kan immunförsvaret snabbt bekämpa infektionen.
De vacciner som används inom svenska vaccinationsprogrammet idag har i allmänhet mycket god skyddseffekt. Det betyder inte att skyddseffekten är 100 procent för alla vacciner, utan det kan fortfarande finnas en liten risk att bli sjuk om man utsätts för smitta.
Det är också därför det är viktigt att vaccinera så stor andel av befolkningen som möjligt för att smittspridningen ska begränsas. Man får då nytta av vaccinet på två sätt, dels genom det egna immunförsvaret och dels genom att risken att smittas minskar.
Höga krav på säkerhet
Det ställs mycket höga krav på vacciners säkerhet, både i bedömningen av deras nytta-riskprofil men också vad gäller innehåll, tillverkning, förvaring och hur de används.
Innan ett vaccin godkänns ska tillverkaren lämna in dokumentation från kliniska prövningar som omfattar studier av både säkerhet och effekt, och beskrivning av innehåll och tillverkning av vaccinet.
Vaccination är frivillig
All vaccination är frivillig. För den som ska fatta beslut om vaccination för sin egen del eller för någon annan är det viktigt att sätta sig in i syftet med vaccinationen, vilket skydd man får och vad vaccinationen kan medföra för biverkningar.
Det är också viktigt att ha en dialog med sjukvården om man har allergier eller bakomliggande sjukdomar, innan man vaccinerar sig.
Information om vaccinet
Varje enskilt vaccins egenskaper och användningsområde finns beskrivet i bipacksedel och produktresumé.
Även Folkhälsomyndigheten och 1177 har information om olika typer av vaccinationer.
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Läkemedelsupplysning för oberoende information om läkemedel
Läs svar på frågor och ställ frågor i Läkemedelsverkets frågeforum.
Telefonnummer: 0771-46 70 10
Öppettider: helgfria vardagar 09.00–17.00.