Biverkningar är ingen bisak
- Publicerad: 4 november 2022
- Senast uppdaterad: 4 november 2024
Mediciner ska bota och lindra, inte skada. Men ibland kan ett läkemedel också ge oönskade effekter, så kallade biverkningar. Genom att ta din medicin på rätt sätt, läsa bipacksedeln och rapportera misstänka biverkningar kan du minska risken att du själv och andra drabbas.
Alla mediciner kan ge biverkningar
När du använder ett läkemedel finns det alltid en risk att du råkar ut för biverkningar. Ofta handlar det om lindriga besvär som försvinner efter ett tag, så som trötthet, illamående eller huvudvärk. Men ibland kan ett läkemedel också orsaka allvarligare reaktioner. Du kan hjälpa till att förebygga biverkningar genom att ta dina mediciner i rätt dos, vid rätt tidpunkt och på rätt sätt.

Fem frågor om du ska ta en ny medicin
En biverkning kan bero på många saker och kan visa sig på olika sätt. Studier visar dock att många biverkningar går att förebygga. Med rätt information och följsamhet kommer du en bra bit på vägen. Prata med din läkare och läs alltid informationen i bipacksedeln innan du använder ett nytt läkemedel.
Här är fem frågor du bör ställa:
- Vad är medicinen till för?
- När och hur ska jag ta den?
- Hur ska jag förvara den?
- Hur fungerar den tillsammans med andra mediciner och kosttillskott?
- Vilka biverkningar kan medicinen orsaka?
Rapportera och bidra till säkrare läkemedel
Om du mår dåligt av en medicin är det viktigt att du berättar om det. Genom att rapportera misstänkta biverkningar till oss bidrar du till att öka kunskapen om ett läkemedel, vilket leder till säkrare läkemedel för alla. Med din hjälp kan vi upptäcka nya biverkningar, men också bevaka de som redan är kända.
Så rapporterar du en misstänkt biverkning
Att rapportera en biverkning är enkelt. Här är tre sätt du kan göra det på:
- Rapportera själv via vår e-tjänst.
- Kontakta din läkare, tandläkare eller sjuksköterska.
- Berätta för personalen på ditt apotek.
Kontakta alltid sjukvården om du har besvär
Om du känner av besvärande biverkningar eller har frågor om din behandling, tveka inte att kontakta din läkare eller annan vårdpersonal. De finns där för att hjälpa dig och har också en skyldighet att rapportera misstänkta biverkningar.
Vad kan din rapport leda till?
Alla rapporter sparas i en svensk biverkningsdatabas. Våra experter tittar på rapporter från hela landet för att se mönster och fatta beslut om eventuella åtgärder. Informationen överförs också i avidentifierad form till en europeisk databas med samma syfte. Läkemedelsmyndigheterna i Europa samarbetar kring säkerhetsbevakning av läkemedel och utreder signaler om säkerhetsproblem.
Varje rapport bidrar till bättre kunskap om läkemedel. Rapporterna kan också leda till direkta åtgärder som:
- Förändrad nytta/riskbedömning av ett läkemedel
- Uppdaterad produktinformation
- Begränsning av användningsområde för läkemedlet
- Kompletterande information till hälso- och sjukvården
- Indragning av läkemedel
MedSafetyWeek
Den 4–10 november pågår MedSafetyWeek – en global kampanj för att uppmuntra fler människor att rapportera misstänkta biverkningar. Läkemedelsverket deltar tillsammans med läkemedelsmyndigheter från 94 andra länder.
