112 000 samtal till Giftinformationscentralen under 2024 – allmänheten ringer mest dagtid
- Publicerad: 5 mars 2025
- Senast uppdaterad: 5 mars 2025
- Kategori: Nyhet

Antalet samtal till Giftinformationscentralen fortsätter att öka. Ämnesspannet är brett och omfattar förgiftningstillstånd orsakade av läkemedel, kemikalier och droger liksom svampar, växter och djur.
Av de totalt 111 978 frågor som Giftinformationscentralen tog emot under 2024 gällde 104 427 inträffade tillbud/förgiftningar hos människor, vilket är en ökning med 3,7 procent från föregående år. 6 731 frågor var av allmän och förebyggande karaktär.
– Vår telefonrådgivning är öppen dygnet runt årets alla dagar. Dagtid är det mest allmänheten som ringer, medan det på natten är vanligare att sjukvården ringer oss, säger Johanna Nordmark Grass som är medicinskt ansvarig på Giftinformationscentralen.
Flest frågor i maj till oktober
Under maj till oktober är det tydligt att många kommer i kontakt med bär, svamp, getingar och huggormar vilket gör att antalet samtal går upp. Skillnaden mellan vinter och sommar är dock inte lika stor som tidigare beroende på att läkemedel, kemikalier och missbruksmedel numera utgör en mycket hög andel av frågorna.
– Den vanligaste frågan för barn under tio år handlade om att barnet har fått i sig någon form av rengöringsmedel hemma. För ungdomar i åldersgruppen 10–19 år handlade drygt hälften av frågorna om självdestruktiva handlingar som överdosering av läkemedel. Ungefär samma tendens ser vi tyvärr för vuxna, där det främst handlar om en självdestruktiv handling eller missbruk, säger Johanna Nordmark Grass.
Några grundläggande råd om förgiftning vid förtäring
- Ge lite dryck, men bara om personen är vid fullt medvetande.
- Om ett frätande ämne svalts är det viktigt att omedelbart skölja ur munnen och försiktigt ge lite dryck. Framkalla inte kräkning.
- Om en petroleumprodukt (till exempel tändvätska eller bensin) svalts ska man inte framkalla kräkning. Drick om möjligt lite grädde. Uppsök sjukhus vid kraftig hosta, andningsbesvär, kräkningar eller slöhet.
- Ring Giftinformation för ytterligare råd om vad som behöver göras.
- Ring alltid Giftinformation vid misstanke om förgiftning med läkemedel.
Topp fem – hemmets dolda faror
Se upp med följande produkter hemma och kontakta Giftinformationscentralen om någon har fått i sig följande:
- Knappcellsbatterier
- Lampolja
- Propplösare
- Läkemedel – både receptförskrivna och sådana som kan köpas utan recept
- Frätande syror, till exempel avkalkningsmedel och 24 % ättika
Relaterad information
Kontakta oss
Läkemedelsverkets presstjänst
Telefon: 018-18 36 25
E-post: press@lakemedelsverket.se