ADHD-läkemedel granskat – innehållet är som det ska
- Publicerad: 23 oktober 2024
- Senast uppdaterad: 23 oktober 2024
- Kategori: Nyhet

Granskningen omfattar en genomgång av inskickade rapporter om misstänkta biverkningar om försämrad/utebliven effekt och laboratorieanalyser av mängden aktivt ämne i elva olika tillverkningssatser från sex olika styrkor av läkemedlet. Läkemedelsverket har också varit i kontakt med företaget angående de kontroller som finns i produktionen.
– Analyserna visade att mängden lisdexamfetamin, som är det aktiva ämnet i Elvanse, stämde överens med angiven styrka på förpackningen i enlighet med uppsatta krav. Vi hittar inget som tyder på att det är något fel på läkemedlets kvalitet som kan förklara att personer upplevt en försämrad eller utebliven effekt, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.
Samtidigt betonar Ulla Wändel Liminga att skälet till att genomföra dessa laboratorieanalyser var för att ta fram ett faktaunderlag på grund av det relativt stora antalet inkomna rapporter om bristande/utebliven effekt.
– Det är viktigt att komma ihåg att det kan finnas individuella skillnader i hur man upplever effekten av sitt läkemedel också över tid. Om du inte mår bra av ditt läkemedel, eller upplever att det inte fungerar som tänkt bör du i första hand kontakta din läkare. Ibland kan du behöva byta läkemedel till något annat som fungerar bättre för just dig, säger Ulla Wändel Liminga.
Fakta om Elvanse
Elvanse används som en del av ett omfattande behandlingsprogram för ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, det vill säga uppmärksamhetsstörning med överaktivitet).
Tidigare marknadsfördes Elvanse av företaget Shire. Företagen Takeda och Shire har gått ihop och blivit ett företag. I samband med det blev Takeda det ansvariga företaget för Elvanse.
Vart vänder man sig när man inte mår bra av sitt läkemedel?
- I första hand vänder du dig till din läkare som hjälper dig att reda ut orsaken till att du inte mår bra av ditt läkemedel.
- Om du upplever att läkemedlet har sämre effekt än tidigare, eller upplever någon oönskad effekt kan du rapportera in det som en misstänkt biverkning. Läs gärna mer om biverkningsrapportering i frågorna:
- Vid misstanke om att det är något kvalitetsfel på läkemedlet så kan du reklamera det på ett apotek. Mer information hittar du i frågan Reklamation av läkemedel.
Är du privatperson med frågor om ett läkemedel?
Kontakta gärna Läkemedelsupplysningen.
Öppettider: helgfria vardagar 09.00–17.00
Telefon: 0771-46 70 10
Eller ställ en fråga i vårt frågeforum.
Relaterad information
Kontakta oss
Läkemedelsverkets presstjänst
Telefon: 018-18 36 25
E-post: press@lakemedelsverket.se