Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Utlämnandebegränsning av klorokin hade effekt

  • Publicerad: 4 januari 2024
  • Senast uppdaterad: 4 januari 2024
  • Kategori: Nyhet

Läkemedelsverkets begränsning i början av pandemin av utlämnandet av recept på klorokin och hydroxiklorokin till vissa relevanta specialiteter fick effekt. Efter en fördubbling i mars 2020 var förskrivningen tillbaka till tidigare nivåer i maj 2020. Det visar en ny studie som Läkemedelsverket genomfört.

Tidigt under pandemin noterade Läkemedelsverket en kraftigt ökad förskrivning av klorokin och hydroxiklorokin vilket riskerade att patienter med reumatiska sjukdomar och malaria skulle bli utan behandling. Förskrivningen ökade mest inom specialiteter utanför de som vanligen föreskriver dessa läkemedel.

– I pandemins början när behoven av verksamma substanser mot covid‍-‍19 var påtaglig fick all information om möjlig effekt stor genomslagskraft. När alla springer efter samma boll skapas bristsituationer eftersom efterfrågan ökar så snabbt och en eventuell ökning av produktionen tar mycket längre tid, säger Karl Mikael Kälkner, läkare och vetenskaplig ledare på Läkemedelsverket och ansvarig för studien.

Kritisk situation krävde tydlig myndighetsprioritering

Läkemedelsverkets studie innebär en genomgång och analys av läkemedelsförskrivningen av klorokin och hydroxiklorokin under covid‍-‍19-pandemins inledning. Studiens data omfattar veckovis förskrivning och rekvisition från Region Stockholm samt data över månadsvis förskrivning för hela riket.

I vanliga fall godkänner Läkemedelsverket nya behandlingsindikationer efter att läkemedelsbolagen ansöker om en ny indikation och bifogar underlag som stödjer ansökan. Dessa data utvärderas av Läkemedelsverket som värderar nyttan och risken på gruppnivå innan ett godkännande, vilket är en process som i sig tar tid.

– Vid en situation med en snabbt ökad användning av ett läkemedel för en sjukdom som vi inte vet om det fungerar eller är säkert, då behöver Läkemedelsverket i vissa situationer agera för att prioritera de patienter som behöver sina läkemedel för behandling av de sjukdomar som dessa är godkända för, säger Karl Mikael Kälkner.

I fallet med klorokin och hydroxiklorokin fick Läkemedelsverket i mars 2020 indikationer på att patienter med reumatisk sjukdom började få svårt att hitta dessa läkemedel. Läkemedelsverket såg också att dessa läkemedel börjat förskrivas inom andra specialiteter i Region Stockholm.

– Ibland behöver myndigheter agera med kort varsel och då använde vi möjligheten att med en tillfällig föreskrift begränsa utlämnandet av klorokin och hydroxiklorokin till de vars recept var skrivna av relevanta specialistgrupper, säger Karl Mikael Kälkner.

Tillfällig utlämnandebegränsning ett viktigt verktyg för tillgång till läkemedel

En tidsbegränsad föreskrift infördes som gällde från 2 april 2020 till och med oktober 2020. Förskrivningen av klorokin och hydroxiklorokin sjönk snabbt och redan i maj 2020 var förskrivningen tillbaka till nivåer som före pandemin. Förskrivning och rekvisition av dessa läkemedel i Region Stockholm skedde åter inom de specialiteter som tidigare förskrev klorokin och hydroxiklorokin. Ingen skillnad i förskrivningen noterades vid upphörandet av den tillfälliga föreskriften. En bristsituation kunde undvikas. I studien diskuteras även andra länders erfarenhet.

– Vi behöver ha metoder för att säkerställa att tillgången av läkemedel kan styras i första hand till de patienter med sjukdomar som behandlingen är godkänd för och då kan en temporär föreskrift vara ett verktyg i Sverige, konstaterar Karl Mikael Kälkner.

Relaterad information

Kontakta oss

Läkemedelsverkets presstjänst
Telefon: 018-18 36 25
E-post: press@lakemedelsverket.se