Läkemedelsverkets finansiering
- Publicerad: 17 oktober 2019
- Senast uppdaterad: 10 mars 2025
Läkemedelsverket är till största delen avgiftsfinansierad men finansieras också medanslag och bidrag. De totala intäkterna är drygt 1300 miljoner kronor. Nedan följer en kort beskrivning av de olika intäktsslagen, en detaljerad information om Läkemedelsverkets finansiering framgår av årsredovisningen.
Avgifter
Cirka 70 procent av Läkemedelsverkets verksamhet är finansierad med avgifter. Avgiftsnivån beslutas av regeringen. Grundprincipen är att avgifternas storlek ska beräknas på några års sikt vilket gör att resultatet inom den här delen av verksamheten kan variera något mellan åren.
Ett exempel på verkets avgiftsintäkter är att företag betalar årsavgifter för läkemedel som är godkända för försäljning. Avgiften finansierar till exempel tillsyn och säkerhetsövervakning, så som uppföljning av inrapporterade biverkningar eller avvikelser i tillverkningen. Många myndigheters tillsynsverksamhet finansieras av näringsidkare enligt principen att det är de som marknadsför produkterna som också ska stå för myndighetens kostnad inom respektive avgiftsbelagd verksamhet.
Anslag
Anslag är den summa som Läkemedelsverket får från staten. Cirka 20 procent av Läkemedelsverkets totala finansiering är från anslag. Anslag ska användas i enlighet med beskrivning i myndighetens regleringsbrev. Oförbrukat anslag måste betalas tillbaka. Det finns dock möjlighet att spara respektive överförbruka tre procent av anslaget mellan olika år, vilket ger en viss flexibilitet.
Bidrag
Bidrag är medel som Läkemedelsverket får från staten, EU eller andra bidragsgivare för specifika insatser till exempel regeringsuppdrag. Bidragens storlek varierar något mellan åren men uppgår normalt till cirka 10 procent av Läkemedelsverkets finansiering. Precis som med anslag så måste den del som inte förbrukats återbetalas, här finns dock inte möjligheten till att spara eller överförbruka något.
Årsredovisning
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Läkemedelsverket
Öppettider: vardagar 08.00-16.30
Växel: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se