Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Läkemedel för djur

  • Publicerad: 21 oktober 2019
  • Senast uppdaterad: 21 april 2022

För att genomföra en klinisk läkemedelsprövning på djur krävs tillstånd från Läkemedelsverket och från Jordbruksverket.

Regelverk

Kliniska läkemedelsprövningar på djur regleras i EU‍-‍förordning 2019/6, Läkemedelslagen 2015:315 samt i Läkemedelsverkets föreskrifter HSLF‍-‍FS 2021:110.

EU-förordningen blev tillämplig 28 januari 2022 och upphäver EU‍-‍direktiv 2001/82/EG. Läkemedelsverkets föreskrifter HSLF‍-‍FS 2021:110 blev tillämpliga 28 januari 2022 och upphäver HSLF‍-‍FS 2016:78.

Definition från EU-förordningen:

En klinisk prövning på djur är "en studie som syftar till att, under fältförhållanden, undersöka ett veterinärmedicinskt läkemedels säkerhet eller effekt vid normal djurhållning eller som del av normal veterinärmedicinsk praxis, för att erhålla ett godkännande för försäljning eller en ändring av ett godkännande för försäljning".

Studier, som inte har som syfte att ingå i en ansökan om godkännande för försäljning eller ändring av ett godkännande, faller utanför kravet på tillstånd för klinisk prövning enligt EU‍-‍förordningen.

GCP

Kliniska prövningar ska genomföras med beaktande av International Cooperation on Harmonisation of Technical Requirements for Registration of Veterinary Medicinal Products (VICH) internationella riktlinjer för god klinisk sed.

Gå in via Guidelines/‌Pharmaceuticals/‌Efficacy/‌Good clinical practice (engelska).

GMP

Tillverkning av läkemedel ska ske i ändamålsenliga lokaler, utföras med hjälp av ändamålsenlig utrustning och även i övrigt ske i enlighet med god tillverkningssed (Good Manufacturing practice, GMP).

Föreskrifter om GMP finns i Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF‍-‍FS 2021:103) om god tillverkningssed för läkemedel.

Ansökan

I en ansökan om klinisk prövning ska följande dokumentation skickas in:

  • Fullständigt ifyllt och signerat ansökningsformulär.
  • Prövningsprotokoll med det innehåll som framgår av avsnitt 6.3 i VICH:s riktlinjer. Prövningsprotokollet ska vara undertecknat av sponsorn samt av prövaren eller, vid multicenterprövningar, den koordinerande prövaren.
  • Försäkran från sponsor med det innehåll som anges i avsnitt 4.2.1 i VICH:s riktlinjer.
  • Dokumentation om prövningsläkemedlet och de eventuella andra läkemedel som ingår i prövningen, och som anges i bilaga 1 till HSLF‍-‍FS 2021:110. Dokumentationen ska vara sammanfattad, och kan anpassas efter aktuell prövningsfas och vara preliminär och mindre fullständig än vid ansökan om godkännande för försäljning. Se även avsnittet Krav på prövningsläkemedel.
  • Uppgifter om prövningsläkemedlets märkning enligt bilaga 2 till HSLF‍-‍FS 2021:110.
  • Uppgifter om planerade långtidsuppföljningar avseende framför allt biverkningar.
  • Sammanfattning av genomförd vetenskaplig rådgivning för den aktuella prövningen, i förekommande fall.
  • Information om prövningen som djurägarna ska få innan deras samtycke till deltagande inhämtas.
  • Faktureringsunderlag.

Etiskt godkännande

Till ansökan om klinisk prövning ska även en kopia av etiskt godkännande av djurförsök enligt 7 kap. 9 § djurskyddslagen (2018:1192) bifogas. Om den regionala djurförsöksetiska nämndens beslut inte finns tillgängligt vid tidpunkten för ansökan ska det lämnas in till Läkemedelsverket så snart det är möjligt.

Information om etiskt godkännande och e‍-‍tjänst för ansökan finns på Jordbruksverkets webbplats.

Läkemedelsverkets beslut

Senast 60 dagar efter att Läkemedelsverket har tagit emot en giltig ansökan ska myndigheten bevilja eller avslå den kliniska prövningen.

Ändringar av prövningen

Tillstånd krävs

Vissa ändringar av en klinisk läkemedelsprövning eller av prövningsläkemedlet kräver tillstånd av Läkemedelsverket. En ansökan ska lämnas in om ändringen:

  • kan påverka patientdjurets säkerhet
  • förändrar studiens vetenskapliga värde eller
  • är betydelsefull av något annat skäl.

Ändringsansökan ska lämnas in i enlighet med kraven för initial ansökan om tillstånd till klinisk prövning på djur i relevanta delar, så som följebrev och uppdaterad dokumentation gällande ändringen.

Inget tillstånd

Andra ändringar än de ovan angivna kräver inte Läkemedelsverkets tillstånd. Det krävs inte heller tillstånd när sponsorn och prövaren omedelbart måste vidta ändringar som är att anse som brådskande säkerhetsåtgärder, eller för att återuppta en prövning som har avbrutits som ett led i en brådskande säkerhetsåtgärd.

Rapportering av biverkningar

Enligt 4.2.10 i VICH:s riktlinjer ska sponsorn rapportera alla biverkningar (adverse events) till Läkemedelsverket i enlighet med tillämpliga krav i författningen.

Detta innebär att sponsorn ska rapportera de allvarliga biverkningar under den kliniska läkemedelsprövningen vars karaktär eller allvarlighet inte överensstämmer med befintliga uppgifter om prövningsläkemedlet eller eventuella andra läkemedel som ingår i prövningen.

Rapporteringen av allvarliga biverkningar ska ske senast femton dagar efter det att sponsorn fått kännedom om det inträffade. Om prövningen genomförs på mer än ett prövningsställe ska sponsorn också informera alla prövare om de allvarliga biverkningarna.

Rapportering av brådskande säkerhetsåtgärder

Sponsorn ska snarast möjligt underrätta Läkemedels­verket om de brådskande säkerhetsåtgärder som prövaren eller sponsorn har vidtagit med anledning av observerade biverkningar.

Den inledande underrättelsen kan vara antingen muntlig eller skriftlig och ska så snart som möjligt följas av en skriftlig rapport om omständigheterna, vilka åtgärder som vidtagits samt om ytterligare åtgärder som planeras.

Krav på prövningsläkemedel

En läkemedelsdossier Investigational Medicinal Product Dossier (IMPD) eller, om tillämpligt, en förenklad IMPD (Simplified IMPD), eller en produktresumé (Summary of Product Characteristics) ska bifogas för varje prövningsläkemedel, inklusive placebo, och tilläggsläkemedel.

Vägledning gällande innehållet i IMPD

För att underlätta Läkemedelsverkets utredningsarbete är det en fördel om det, i tillämpliga fall, tydligt framgår (till exempel i en lista) vilka ändringar som gjorts i IMPD jämfört med föregående version som skickats in till myndigheten.

Rapportering av avslutad prövning

Om en klinisk läkemedelsprövning på djur avslutas i förtid ska sponsorn rapportera det till Läkemedelsverket senast femton dagar efter det att prövningen avslutades. Sponsorn ska ange skälen för att prövningen avslutats och, i förekommande fall, de uppföljningsåtgärder som vidtagits av säkerhetsskäl.

Senast tolv månader efter det att den kliniska läkemedelsprövningen i sin helhet avslutats ska sponsorn rapportera resultatet av prövningen till Läkemedelsverket.

Rapporten ska ha det innehåll som framgår av bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 enligt kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/805.

Rapporten ska bestå av en sammanfattning av prövningsresultaten, anpassad efter aktuell prövningsfas, vilket framgår av bilaga 1 till HSLF‍-‍FS 2021:110. Den ska alltså inte bestå av en presentation av alla de resultat som krävs vid ansökan om godkännande för försäljning (enligt bilaga II till EU‍-‍förordning 2021/805).

Kontakta oss

Enheten för kliniska prövningar och licenser
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Telefon: 018-17 42 69
Telefontider: måndag, onsdag‍-‍fredag 10.00-‍11.00. Tisdag stängt.

Telefontider under sommar (vecka 26‍-‍32) och jul (vecka 52‍-‍2): Tisdag och torsdag 10.00-‍11.00.

Kontaktuppgifter