Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Referenssäkerhets­information

  • Publicerad: 6 november 2019
  • Senast uppdaterad: 3 december 2021

Referenssäkerhetsinformation beskriver säkerhetsprofilen för ett prövningsläkemedel. I den listas de redan kända allvarliga biverkningarna och utifrån den avgörs vilka nya biverkningar som ska rapporteras in som misstänkta oväntade allvarliga biverkningar.

Referenssäkerhetsinformation (RSI) ska bifogas prövningsansökan för samtliga prövningsläkemedel.
Det kan göras på två sätt:

  • i prövarhandboken (Investigator’s Brochure, IB)
  • i produktresumén (Summary of Product Characteristics, SmPC).

Specificera i följebrevet var i ansökan RSI finns.

RSI i prövarhandboken

Om referenssäkerhetsinformation placeras i prövarhandboken ska det finnas ett avsnitt med en tydlig förteckning över alla förväntade allvarliga biverkningar. Dessa presenteras i tabellform med information avseende typ av biverkning, svårighetsgrad och frekvens.

Om prövningsläkemedlet ska studeras på flera olika indikationer kan det vara lämpligt att presentera separata tabeller över förväntade biverkningar för de olika indikationerna. Detta för att undvika feltolkning av data, till exempel gällande onkologiska indikationer jämfört med immunmedierade sjukdomstillstånd.

Om IB är mer än ett år gammal ska detta motiveras i prövningsansökans följebrev.

RSI i produktresumén

Om produktresumén används som RSI ska förteckningen över förväntade biverkningar finnas i biverkningsavsnittet (avsnitt 4.8). Relevant säkerhetsinformation kan även finnas med i andra avsnitt, som i avsnitt 4.3 ”Kontraindikationer” och avsnitt 4.4 ”Varningar och försiktighet”.

Om prövningsläkemedlet har försäljningstillstånd i flera EU‍-‍medlemsländer med olika SmPC:er, ska den SmPC som är mest lämpad att tillvarata försökspersonernas säkerhet väljas som RSI.

Väsentliga ändringar av RSI

Varje ändring av RSI är en väsentlig ändring av den kliniska prövningen och måste motiveras med stöd av data. I de fall där ändringar av RSI föreslås ska dessa tydligt presenteras med hjälp av en tabell med Word‍-‍funktionen ”spåra ändringar”.

När en ändringsansökan lämnas in ska det tydligt beskrivas i följebrevet att det är RSI som har uppdaterats, samt hänvisas till var RSI går att hitta.

Om referenssäkerhetsinformation uppdateras innan perioden för den årliga säkerhetsrapporten (Development Safety Update Report, DSUR) är slut, krävs en detaljerad redogörelse av de data som stöder RSI‍-‍uppdateringen. Läkemedelsverket rekommenderar därför att RSI uppdateras i anslutning till DSUR:en, som då kan användas som stöd för uppdateringen.

Vägledande dokument angående RSI, SUSAR och DSUR

I RSI listas redan kända allvarliga biverkningarna och utifrån den avgörs vilka nya biverkningar som ska rapporteras in som misstänkta oväntade allvarliga biverkningar (Suspected Unexpected Serious Adverse Reaction, SUSAR) till den EU‍-‍gemensamma säkerhetsdatabasen EudraVigilance.

En harmoniseringsgrupp inom EU, med representanter från kliniska prövningsenheter i medlemsländernas läkemedelsmyndigheter, Clinical Trials Facilitation and Coordination Group (CTFG), har tagit fram ett vägledande dokument om RSI som även berör rapportering av SUSAR och DSUR.

Sedan den 1 januari 2019 uppmanas läkemedelsmyndigheterna att följa EU‍-‍riktlinjer för RSI vid bedömning av prövningsansökningar. Det innebär att ofullständiga ansökningar kan leda till avslag.

Information om RSI-vägledningen

RSI-vägledning

Vägledning DSUR

Kontakta oss

Enheten för kliniska prövningar och licenser
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Telefon: 018-17 42 69
Telefontider: måndag, onsdag‍-‍fredag 10.00-‍11.00. Tisdag stängt.

Telefontider under sommar (vecka 26‍-‍32) och jul (vecka 52‍-‍2): Tisdag och torsdag 10.00-‍11.00.

Kontaktuppgifter