Pålitlig information om medicin
- Publicerad: 12 mars 2021
- Senast uppdaterad: 1 mars 2022
Information om medicin kan du hitta på många olika ställen. Du kan få pålitlig och saklig information från medicinförpackningen och också från personalen i sjukvården eller på apoteket. På nätet finns mycket information om medicin, och en del går att lita på men en del är fel.

Tänk på att vara källkritisk mot det du läser på nätet.
Utanpå medicinförpackningen
På förpackningen står medicinens namn, vilket ämne som påverkar kroppen (det verksamma ämnet) och vilken styrka medicinen har, alltså hur mycket av ämnet som medicinen innehåller. Det står också om medicinen är till exempel en tablett eller en kräm.
Om du har fått medicin på recept sitter det en etikett från apoteket på förpackningen. Där finns information om hur mycket du ska ta och om det är något särskilt du behöver tänka på.
Om du har köpt receptfri medicin finns information på förpackningen eller i bipacksedeln som ligger inuti.
På förpackningen finns ett bäst före-datum, precis som för till exempel mjölk. Om medicinen är för gammal ska du inte använda den. Gammal medicin kan ge sämre effekt, och i vissa flytande mediciner kan det börja växa bakterier om de blir för gamla.
Inuti medicinförpackningen
Bipacksedeln är det papper med information som följer med förpackningen för alla mediciner som har blivit godkända. Varje medicin har sin egen bipacksedel.
Texten har granskats och godkänts av Läkemedelsverket.
Läs den innan du börjar använda medicinen.
Bipacksedeln har information om:
- hur du tar medicinen på rätt sätt, till exempel om den ska tas tillsammans med mat eller inte
- vilka biverkningar medicinen kan ge och hur vanliga de är
- hur medicinen ska förvaras, till exempel om den måste stå i kylskåp.
Hos läkaren, sjuksköterskan eller på apoteket
Läkaren eller sjuksköterskan kan berätta hur och varför du ska ta din medicin, och om det är något särskilt du ska tänka på. Du kan också få råd om hur du ska använda receptfria mediciner, till exempel nässpray mot allergi.
Personalen på apoteket kan svara på frågor om alla mediciner, både de som säljs på recept och de som är receptfria.
Vissa webbplatser på nätet
Nätet kan ge information som går att lita på, men det finns även många webbplatser som sprider rykten, med felaktig information, eller som har mycket reklam. Använd bara webbplatser som går att lita på och var källkritisk när du letar efter information.
För att tänka källkritiskt på nätet kan du till exempel ta hjälp av dessa tre frågor:
- Vem betalar för webbplatsen?
- Är det en ideell organisation, en myndighet eller vården som står bakom webbplatsen? Eller är det ett företag som vill tjäna pengar?
- Vem kommer informationen ifrån?
- Är det sjukvården eller en myndighet som vill informera om något? Eller kanske ett företag som vill sälja produkter? Eller någon privatperson som tycker att den har koll och vill berätta för andra vad den tycker?
- Vad är informationen som presenteras baserad på?
- Är den baserad på forskning eller bygger den kanske på en privatperson som testat en produkt?
Information om medicin och hälsa på nätet som man kan lita på finns förutom på Läkemedelsverkets webbplats bland annat på webbplatser som hör till olika andra myndigheter, sjukvården eller FASS.
Är det tillåtet med reklam för medicin?
På webbplatser som tillhör företag som tillverkar medicin hittar du ofta information om olika mediciner. Det är viktigt att tänka på att informationen är skriven av företag som gärna vill att du köper deras produkter.
Företagen får göra reklam för sina mediciner men den ska alltid vara aktuell, saklig och balanserad. Det är inte tillåtet att rikta medicinreklam mot barn och ungdomar. Reklam får inte vara vilseledande så man kan tro att medicinen kan användas för något annat än det den har blivit testad och godkänd för.
Några riktiga exempel på reklam som är vilseledande:
- Säga att en värktablett kan vara intelligent.
- Säga ”Bli gravid så slipper du mensvärk” som reklam för en medicin som du inte ska ta om du blir gravid.
- Byta ut medicinens namn mot "fest" på förpackningen för att säga att medicinen kan vara bra om du får huvudvärk efter en fest.
- Säga att konkurrenternas mediciner är overkligt stora och taggiga (och därför svårare att svälja) jämfört med det egna företagets medicin.