Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Förvara medicin

  • Publicerad: 23 oktober 2019
  • Senast uppdaterad: 23 oktober 2019

De flesta läkemedel bör förvaras torrt och i normal rumstemperatur och helst i originalförpackningen. Läkemedel som förvaras på rätt sätt ska hålla fram till utgångsdatum.

Det flesta vanliga tabletter klarar några varma sommardagar eller vinterkyla, men till exempel flytande läkemedel och krämer kan vara känsliga för både värme och kyla.

Information om hur läkemedlet ska förvaras hittar du i bipacksedeln.  

Hållbarhet

Läkemedel ska inte användas om:

  • utgångsdatum är passerat
  • smak, lukt, konsistens eller utseende har förändrats

Läkemedel bryts ned med tiden, särskilt i kontakt med luft och fukt. Halten av den aktiva substansen kan minska även om läkemedlen förvaras på rätt sätt i väl förslutna förpackningar. För läkemedel i flytande form kan det också bli problem med tillväxt av bakterier. Det går inte att säkert avgöra om ett läkemedel blivit påverkat genom att titta på det.

Lämplig förvaring

Information om hur just ditt läkemedel ska förvaras hittar du i bipacksedeln.

Ett bra sätt att förvara läkemedel i rumstemperatur är i ett låsbart medicinskåp som placeras torrt och svalt. Om läkemedel förvaras i ett låst skåp är det också liten risk att barn kommer åt dem.

Du som vårdnadshavare eller nära anhörig till en tonåring bör hålla mediciner inlåsta och se till att det inte finns fler mediciner i hemmet än nödvändigt. Vid självskadehandlingar är det tyvärr vanligt att unga personer använder mediciner som finns hemma. Mer information finns på sidan Förvara medicinen säkert.

Förvara läkemedel i doseringsask

De flesta tabletter går att förvara i en doseringsask, men om ett läkemedel är ljus- eller fuktkänsligt så bör det förvaras i originalförpackningen.

Kontrollera alltid vad som står i bipacksedeln om förvaring och är det oklart rådfråga ett apotek, sjukvård eller läkemedelsupplysningen.

Råd vid värmebölja

  • Läkemedel utan särskild förvaringsanvisning eller med anvisningen ”förvaras vid högst 25‍–‍30 grader” klarar kortare perioder med sommarvärme och några grader högre temperatur.
  • Tabletter och kapslar utan särskild förvaringsanvisning eller med anvisningen ”förvaras vid högst 25‍–‍30 grader” klarar även några timmar i en het bil.

Läkemedel som normalt förvaras i rumstemperatur behöver inte läggas kallt för säkerhets skull, men effekten påverkas oftast inte om de förvaras i kylskåp. Undantaget är om det finns angivet i bipacksedeln att läkemedlet inte får kylförvaras. Vissa läkemedel kan också vara fuktkänsliga och av den anledningen olämpliga att ha i kyl.

Råd vid vinterkyla

Ett läkemedel kan i regel användas om det har blivit tillfälligt fryst eller utsatts för kyla en kortare tid, till exempel vid transport eller om det lämnats kvar i bilen när det varit minusgrader ute.

Det gäller dock inte:

  • Om det står i bipacksedel att läkemedlet inte får frysas eller att det ska skyddas mot kyla. I såna fall så ska det inte användas efter att ha varit fryst eller nedkylt.
  • Om det finns synliga förändringar i läkemedlets utseende, till exempel att ett flytande läkemedel har blivit grumligt.

Är du tveksam om hur du ska göra med ett läkemedel som förvarats på fel sätt kan du fråga på ett apotek eller kontakta det företag som tillverkat läkemedlet.

Kontakta oss

Läkemedelsverkets frågeforum

Hitta svar på dina frågor

Kontaktuppgifter