Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Märkning

  • Publicerad: 16 januari 2020
  • Senast uppdaterad: 16 januari 2020

Märkningen på en kosmetisk produkt är viktig eftersom den ofta är den enda information som konsumenten får om produkten. Konsumenten ska kunna förstå syftet med produkten och hur den ska användas på ett säkert sätt.

Enligt de gemensamma EU‍-‍reglerna ska viss information finnas på produkten. Produkter som består av behållare (till exempel tub, burk) och förpackning (till exempel kartong, plastfilm) ska ha märkning på båda ställena.

En viss del av märkningen ska vara på svenska enligt regler i den svenska kosmetikaförordningen. 

Lista över de delar av märkningen som ska vara på svenska:

  • innehållsmått
  • hänvisning till hållbarhetstid
  • försiktighetsåtgärder vid användning
  • produktens funktion/syfte.

Ansvar för märkning

Den som främst har ansvaret för att märkningen är korrekt är den så kallade ansvariga personen för den kosmetiska produkten. Distributören ska kontrollera att vissa delar av märkningen finns och att en del av den är på svenska.

Märkningens delar

Nästan alla delar i märkningen ska finnas på både förpackning och behållare. Detta inkluderar ansvarig persons namn och adress (länk till webbsida räcker ej). Också ursprungsland ska anges om produkten är importerad till EU/EES.

Innehållets mängd

Innehåll mindre än 5 g eller 5 ml behöver inte anges. Inte heller på gratisprover eller kosmetika som säljs styckevis.

Hållbarhet upp till 30 månader

Hållbarhetsdatum ska anges och föregås av timglassymbol eller ”Bäst före utgången av”.

Hållbarhet mer än 30 månader

Hållbarhet efter öppnande ska anges. Det kallas också PAO‍-‍märkning (Period After Opening). Anges med symbolen öppen burk i vilken anges månader eller år.

Särskilda försiktighetsåtgärder

Särskilda försiktighetsåtgärder är varningstexter och viktiga instruktioner. Informationen kan också bifogas produkten om den ej ryms på behållaren och förpackningen. Detta ska anges med ”hand i bok”-symbolen.

Tillverkningspartiets nummer/referens

Kallas också batchnummer eller satsnummer. Om behållaren är för liten för att numret ska rymmas behöver information endast finns på förpackningen.

Funktion

Funktion och användningsområde ska anges om detta inte tydligt framgår av produktens presentation. Som exempel är det uppenbart för de flesta att det är läppstift som sitter i en liten plasthylsa med skruvfunktion och som ser ut som läppstift brukar se ut. Funktionen för en kräm i burk är inte lika uppenbar och därför behöver funktionen nämnas på produkten.

Innehållsförteckning

Behöver endast finnas på förpackningen. Ämnena ska stå i fallande viktsordning ner till 1 procent. Därefter får de sättas i valfri ordning. De ämnesnamn som ska användas kommer från ett internationellt system för namngivning av kosmetikaingredienser, INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). 

INCI-namnen är förtecknade i EU‍-‍kommissionens öppna databas CosIng.

Det är tillåtet att utöver ovanstående INCI‍-‍namn också ange andra namn på ingredienserna, till exempel svenska namn, för att beskriva innehållet på ett begripligare sätt för konsumenterna.

För allergiker kan en innehållsförteckning med INCI‍-‍namn fungera bra i och med att de överensstämmer med namn på ämnen som de vid allergitest fått veta på att de är känsliga mot.

Colour Index number

Färgämnen som inte är avsedda för hårfärgning anges med så kallade CI‍-‍nummer (Colour Index number), exempel "CI 42090".

Parfymämnen

Vissa parfymämnen, står med (listade i bilaga III i kosmetikaförordningen), måste skrivas ut i klartext, men de allra flesta parfymämnena är tillåtna att sammanföra i beteckningen ”Parfum”. Smakämnen i munvårds- och läppvårdsprodukter får deklareras som ”Aroma”.

Nanomaterial

Alla innehållsämnen som är i form av nanomaterial (enligt definitionen i artikel 2.1g) ska tilläggsmärkas med "(nano)", till exempel "Titanium Dioxide (nano)".

Färgämnen i olika nyanser av en produkt

En speciell regel finns för smink/make‍-‍up-produkter där samma produkt finns i en serie med flera nyanser. Då får samtliga färgämnen som ingår i de olika nyanserna av produkten anges tillsammans i en innehållsförteckning.

Listan över samtliga färgämnen ska i sådana fall föregås av "Kan innehålla" (måste vara på svenska) eller "+/-".

Ett exempel där du skulle kunna tillämpa denna regel är en serie med rosa, rött och violett läppstift med samma bas och samma produktnamn. Då kan man ha samma innehållsförteckning för alla nyanser i vilken man anger alla de röda, vita och blåa färgämnen som använts i de olika nyanserna på slutet av förteckningen och skriver "+/-" före namnen på färgämnen.

Denna regel gäller inte för ämnen som är avsedda för hårfärgning.

Lista över namn på ingredienser som används i märkning

Kontakta oss

Enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika
Telefon: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se

Kontaktuppgifter