Tatueringsfärger
Tatueringsfärger för tatuering och permanent makeup är blandningar av ämnen som efter den 4 januari 2022 ska uppfylla regler i EU-lagstiftningar.
Lagstiftningarna är dels EU:s kemikalielagstiftning om registrering, utvärdering, tillstånd och begränsning, som kallas Reach-förordningen. Tatueringsfärger räknas som kemiska produkter och ska även uppfylla EU:s lagstiftning för klassificering, märkning och förpackning, som kallas CLP-förordningen. Tatueringsfärger på den svenska marknaden ska även uppfylla nationell lagstiftning.
Krav vid tatuering
Tatueringsfärger injiceras eller förs in i huden med olika tekniker, exempelvis genom användning av nål eller mikrobladsteknik.
Efter den 4 januari 2022 får endast tatueringsfärger märkta ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup” användas.
Före tatueringstillfället ska tatuerare förse kunden med viss information om tatueringsfärgerna.
Krav på den som säljer, ger bort eller använder tatueringsfärger
Enligt reglerna i Reach-förordningen kan du som hanterar tatueringsfärger betraktas som tillverkare, importör, nedströmsanvändare eller distributör av kemiska ämnen i färgerna. Vilket ansvar du har, kommer att skilja sig åt beroende på vilken roll du har distributionskedjan.
Läkemedelsverkets ansvar
Läkemedelsverket är ansvarig myndighet i Sverige för tillsyn och tillsynsvägledning för tatueringsfärger specifikt kopplat till Reach-förordningen och förordning (2012:503) om tatueringsfärger. Kemikalieinspektionen har det övergripande ansvaret för EU:s kemikalielagstiftningar som rör utsläppande på marknaden av kemiska produkter som exempelvis tatueringsfärger.
En del kontroller inkluderar laborativa analyser av produkterna:
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika
Telefon: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se