Råd vid tatuering
- Publicerad: 4 februari 2020
- Senast uppdaterad: 29 december 2021
Det finns risker med att tatuera sig. För att minska dessa risker är det viktigt att tatueringsfärgerna uppfyller reglerna och att bestämmelser om hygien följs.
Innan du tar steget och tatuerar dig, tänk igenom följande:
- Du bör ha fyllt 18 år för att tatuera dig.
- Läkemedelsverket avråder gravida och ammande från att tatuera sig. Som gravid har du ett förändrat immunförsvar och tatuering innebär en infektionsrisk.
- Misstänker du att en tatuering skulle kunna påverka någon sjukdom du har eller någon medicinering, rådgör då gärna med vården innan du tatuerar dig.
- Tatueraren ska ha anmält sin verksamhet till kommunen
- Hygienkrav kopplade till tatuering kontrolleras av kommunen)
- Fråga gärna tatueraren om den har kontrollerat att sina tatueringsfärger uppfyller reglerna (läs mer om tatuerarens ansvar Roller och ansvar)
- Tatueraren ska innan du tatueras förse dig med information om de tatueringsfärger de tänker använda vid tatuering. Du ska till exempel få information om vilka ingredienser tatueringsfärgerna innehåller och om de innehåller föroreningarna nickel eller krom (VI).
- Tatuerare som samlat på sig tillräcklig tatueringserfarenhet har möjlighet att via teoretiska och praktiska prov ta ett gesällbrev (gäller inte de som utför permanent makeup). Gesällbrev kan ses som en frivillig kvalitetsstämpel.
- Det finns inga enkla och riskfria sätt att ta bort en tatuering. Välj därför ett motiv som du vill ha kvar länge.
Tatueringsfärger i kroppen
Tänk på att tatueringsfärg som injiceras i huden blir kvar i kroppen, kanske för resten av livet. Vissa färgpigment bleks med tiden vilket betyder att färgen antingen transporterats bort från huden till andra delar av kroppen eller att den ändrar sin kemiska struktur och mister sin färg.
Forskning visar att tatueringsfärger som injicerats i huden har transporterats till lymfkörtlar. Det behövs mer forskning för att kunna avgöra om det är skadligt.
Användning av bedövningsmedel
Bedövningsmedel (till exempel lidokainkräm) är läkemedel och används ibland i samband med tatuering. De får bara säljas på apotek och har svensk märkning.
Acceptera inte användning av produkter som inte är godkända eftersom du inte vet vad de innehåller.
Tänk på att receptfria bedövningsmedel inte är godkända för användning nära ögonen. Om lokalbedövning kommer in i ögonen kan det leda till skador på hornhinnan.
Använd inte heller mer kräm än nödvändigt, då användning på stora hudytor kan orsaka allvarliga biverkningar.
Efter genomförd tatuering
Tänk på att noga sköta om din nya tatuering enligt instruktion från tatueraren. Innan tatueringen läkt finns det risk för infektion.
Vid problem, missnöje eller om du ångrar din tatuering
Om du som tatuerats drabbas av besvär som infektioner eller hudproblem ska du kontakta sjukvården.
Om tatueraren inte försett dig som kund med information om tatueringsfärgerna före tatuering har de brustit i sina skyldigheter. Kräv att få sådan information av tatueraren eller kontakta kommunen vilka kan ställa krav på tatuerare.
För den som ångrar sin tatuering kan eventuellt upprepande laserbehandlingar användas för att försöka få tatueringen att blekna. Olika färgpigment är olika lätta att slå sönder med laser. Om laserbehandlingen kan de ge önskat resultat beror på vilka sorts färgpigment som ingår i din tatuering. Laserbehandling är inte heller riskfritt.
Relaterad information
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika
Telefon: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se